У Сумах садиба Харитоненка не потрапила до “Великої реставрації” через зміну управлінця

Садиба Харитоненка, розташована на вулиці Троїцькій в Сумах, є пам’яткою архітектури місцевого значення, перебуває у державній власності. Від грудня 2020 року вона переходить зі сфери управління Міносвіти до Мінкульту.

Тому подавати документи на участь об’єкта у проєкті “Велика реставрація” Сумська обласна державна адміністрація або її структурні підрозділи не мали права. Так йдеться у відповіді на запит Суспільного.

Як зазначено у листі, у лютому 2021 року рішенням Сумської обласної ради на ремонтно-реставраційні роботи з пристосуванням пам’ятки архітектури під громадський культурно-адміністративний центр передбачили витратити 1,5 млн грн. Але через те, що досі не визначено, хто буде або може опікуватись садибою Харитоненка, ні Департамент містобудування та архітектури, ні управління культури, ні Департамент капітального будівництва не могли подавати документи на її участь у проєкті “Велика реставрація” або “Велике будівництво”.

Також зазначається, що, відповідно до урядових документів, за якими здійснюється відбір проєктів, подавати їх на конкурс власники пам’яток можуть самостійно без погодження з обласною держадміністрацією.

Раніше на своїй сторінці у Facebook народна депутатка Тетяна Рябуха писала, що попри наявні гроші в обласному бюджеті, об’єкт не потрапив до конкурсного відбору з перспективою державного фінансування на відновлення, і що винуваті у цьому чиновники ОДА.

Читати також: У Сумах повертають тролейбусний маршрут, який не курсував містом майже рік

“Я опікуюся цим питанням вже півтора року, і ще восени 2020-го заявила про необхідність виготовлення проектної документації на реконструкцію садиби. Рішення про виділення коштів Сумською обласною радою було прийнято у лютому цього року, попри це, тендер на визначення організації, що буде розробляти науково-проєктну документацію, досі не оголошено Департаментом капітального будівництва Сумської ОДА”, – йдеться у дописі Тетяни Рябухи.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *