Апеляційний суд зобов’язав прокуратуру сплатити судові витрати підприємцю, який захопив частину лісу

6 листопада у Сумському апеляційному суді розглядали справу за позовом місцевої прокуратури до Романа Чванкіна – власника мережі будівельних супермаркетів. Рішенням Зарічного районного суду у травні цього року було визнано, що Роман Чванкін самовільно захопив ділянку лісу площею майже 1,4 гектари поблизу військового полігону на території Стецьківської сільради. Земля належить державі. Підприємця було зобов’язано звільнити захоплену ділянку. Роман Чванкін подав апеляцію. Рішення зачитує суддя Сумського апеляційного суду Світлана Ткачук:

«Апеляційну скаргу Чванкіна Р.В. задовольнити частково. Рішення зарічного районного суду м. Суми від 21 травня 2019 року скасувати і ухвалити нове рішення. У задоволення позову Сумської місцевої прокуратури в інтересах держави, в особі Сумської обласної адміністрації, ДП «Сумське лісове господарство» до Чванкіна Р.В. про звільнення земельної ділянки – відмовити. Стягнути з Сумської місцевої прокуратури на користь Чванкіна Р.В. 2400 грн у відшкодування фактично понесених судових витрат».

Повний текст рішення апеляційного суду буде складено за п’ять днів, тому речниці обласної прокуратури та Сумського лісового господарства сказали, що прокоментують подальші дії у справі, після ознайомлення з повними текстом. Суддя доповідач по справі Світлана Ткачук так пояснила рішення колегії:

«Суд визнає самовільне захоплення земельної ділянки, але питання в тому, що Лісове господарство має суб’єктивні права звернутися самостійно до суду і ніхто не перешкоджає, оскільки в його управлінні знаходиться дана земельна ділянка». 

До суду сьогодні не прийшли представники ні прокуратури, ні сам Роман Чванкін. За вказаними номерами на сайті торговельної мережі ніхто слухавки не взяв. Ми залишаємо за ним право відповіді у нашому ефірі. Нагадаємо, ця справа розглядається судами з квітня 2017 року. Це не єдина справа щодо ймовірного захоплення підприємцем земель. За позовом до родини Чванкіних зверталася військова прокуратура. На думку воєнних підприємці захопили частину артилерійського полігону. Тоді, суд постановив що прокуратура звернулася в неналежний суд. Також, в інтересах Стецьківської сільради прокуратура зверталася з позовом до Романа Чванкіна через захоплення ним місцевої дороги. У вересні цього року Зарічний суд зобов’язав підприємця знести цегляний паркан і ворота, звільнивши дорогу. За термінами, чоловік ще може подати апеляцію.

Джерело  ЮА: Суми