Депутати вирішили: Суми судитимуться з Кабміном за 7 млн грн субвенції

Депутати Сумської міськради вирішили повернути ті 7 мільйонів гривень субвенції, які без будь-яких пояснень у Сум забрав Кабмін. Суми судитимуться! Таке рішення було прийнято  на сесії міськради 18 грудня.

Нагадаємо що, 4 грудня в Кабміні внесли зміни до свого розпорядження від 10 липня 2019 року №500, зменшивши суму субвенції, призначену для Сум на 2019 рік, на 7,4 млн. грн. (З початкових 9,085 млн. до 1,71 млн.).

Але з’ясувалося, що ще до рішення Кабміну, поки діяла перша редакція документа, головні розпорядники коштів Сумської міськради (департаменти та управління), таки встигли зареєструвати в казначействі відповідні фінансові зобов’язання по деяким об’єктам. Більш того, вони навіть провели тендери, виплатили аванси, а по окремих об’єктах – навіть почали виконувати роботи і підписали акти. Але ці роботи не були профінансовані, так як гроші вилучені з бюджету Сум назад до держбюджету.

Депутат Сумської міськради Володимир Чепік, який власне і був ініціатором прийнятого депутатами рішення, сказав про те, що Бюджетний кодекс України передбачає, що міжбюджетні трансферти – це кошти, які безповоротно передаються з одного бюджету до іншого. Тобто, у Кабміну не було жодних законних підстав забирати у Сум цю субвенцію.

На Сумщині ліквідували незаконну схему закупівлі пух-пера на 50 млн грн [su_button url=”https://www.odindoma.sumy.ua/news/dsns-opriljudnila-spisok-ob-iektiv-sumskoi-oblasti-de-bude-provoditisja-perevirka/” size=”4″]ЧИТАТИ[/su_button]

Чепік, звернувшись до мера, попросив його доручити правовому управлінню підготувати позов від Сумської міськради до Мінфіну з вимогою повернути вилучену суму субвенції і таки профінансувати всі об’єкти.

[su_quote]За моєю інформацією, точно така ж позиція (про необхідність звернення до суду ) і у Асоціації міст України, і у інших територіальних громад, де теж забрали субвенцію. Тому що незалежно від зміни влади уряд повинен послідовним у своїх рішеннях, а не передавати те, що вже було виділено громадам, іншим громадам або взагалі забирати гроші до держбюджету.[/su_quote] – сказав депутат.

До того ж, на останньому засіданні виконкому, 10 грудня, правовому управлінню доручили підготувати позов до МОЗ та Мінфіну з приводу недофінансування делегованих державою повноважень у сфері охорони здоров’я.

Йдеться про витрати на забезпечення сумчан, хворих на цукровий і не на цукровий діабет, препаратами інсуліну; проведення процедури гемодіалізу для хворих на хронічну ниркову недостатність; забезпечення пільгових категорій сумчан ліками за безоплатними рецептами і т.п.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *