До Сум привезли перший в регіоні лінійний прискорювач

Нарешті до Сум прибуло дороговартісне обладнання, на яке так довго очікували онкохворі жителі області. Це – перший в регіоні лінійний прискорювач. Його вартість – 60 млн грн, ще 10 млн грн пішло на облаштування для його встановлення.

За словами директора Сумського обласного онкологічного диспансеру Володимира Шевченка, лінійний прискорювач, який встановлять у закладі, це апарат сьомого покоління, що мають лише сучасні клініки Києва, Харкова та інших великих обласних центрів. Прискорювач Halcyon – виробництва Varian Medical Systems (США), світового лідера з розробки і впровадження технологій лікування раку.

«Ми сприймаємо встановлення обладнання як потужний медичний прорив. Але потрібен час для його налаштування, яке розпочнеться з 10 січня, і підготовку шести спеціалістів. Наразі ці процеси тривають», – зазначив керівник онкодиспансеру.

Возможно, это изображение (в помещении)

За його словами першого пацієнта, за сприятливих умов, планують пролікувати вже цієї весни. Також у планах – придбати ще один, менш потужний прискорювач.

«Реалізувати цей проект було надважливо для нас, – наголосив голова Сумської облради Віктор Федорченко. – Онкозахворюваність на Сумщині дуже висока і за показниками ми знаходимося на третьому місці в Україні. Тому ми поставили для себе за мету зробити в Сумах сучасний онкологічний центр. За ці півроку ми розпочали реконструкцію у закладі, придбали лінійний прискорювач, провели демонтажі приміщень. Ми працювали практично цілодобово, але перший етап виконали. На сьогодні з обласного бюджету не витрачено жодної копійки. Це гроші онкодиспансеру та благодійників. На другому етапі ми плануємо запустити обладнання в роботу. А на третьому етапі – побудувати 5-поверховий корпус з чудовими умовами для хворих. Його вартість становить близько 140 млн грн. Вже є проєктна документація. Нам обіцяють підтримку з Офісу президента, а саме будівництво плануємо розпочати у 2022 році. Якщо все йтиме за планом, у Сумському регіоні буде сучасний онкоцентр”.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *