Дві третини захисних споруд у Сумах не придатні до використання

фото Суспільне Суми

Зі 120 укриттів і захисних споруд, зареєстрованих у Сумах, 2021 року жодне зі статусу “неготових” у “готове” не перевели. Таку інформацію журналісти отримали у відповіді на запит від заступника міського голови Михайла Бондаренка. Причина, зазначається у листі, – відсутність грошей. У якому ж стані сумські укриття, та і як діяти під час ймовірних артобстрілів, — у матеріалі.

Один із 20 будинків у Сумах, де є укриття, розташований за адресою Ярослава Мудрого, 40. Востаннє ремонт тут робили близько 30 років тому, розповідає мешканка будинку Раїса Могила. Ключі від нього, каже, є у кожної квартири, але жодних умов, аби сховатися тут немає.

“Яке це цивільне приміщення, коли виходу запасного немає. Давайте, почнемо з того. Я їм кажу: не ходіть сюди, ви зробіть там запасний вихід хоча б люком, а його завалили. Кішки можуть залізти і вилізти”, — розповідає вона.

За інформацією міськради, востаннє це укриття обстежили влітку 2019 року і визнали неготовим до використання. Загалом у Сумах зі 120 захисних споруд і укриттів 83 – визнані неготовими прийняти людей.

Суспільне запитало у сумчан, чи знають вони, де сховатися, та як діяти під час артобстрілів.

Дві третини сховищ у Сумах не придатні до використання. Де ховатися під час артобстрілів

“Не знаю. Нещодавно прочитав пост у соціальних мережах, але прогортав”, — сказав Євген.

“Ніхто не ставив до відома, поки нічого. А як діяти — у нас є підвал гарний, якщо що — будемо спускатися до підвалу. Так що знайдемо захист”, — говорить Геннадій Пшеничний.

“Біля нашого будинку ми знаємо де є, на Холодногірській живемо. Там в училищі є бомбосховище. А так по місту більше не знаємо. Брати найрідніших, найнеобхідніших і документи, і бажано — теплі речі”, — розповідає Яна Рябенко.

“Якщо братську могилу робити, то можна у підвалі, а якщо для порятунку, то є пункт цивільного захисту”, — говорить про підвал свого будинку голова ОСББ “Ярославна” Елеонора Мандич.

За її словами, підвал не підходить для тимчасового укриття під час обстрілу. “Всі комунікації проходять тут, і вікно — на рівні людини, і тому тут ніяких не може бути збережень. Якщо завалиться, то як звідси вибиратись? Він же з блоків складається, і при тому — 43 роки”, — каже вона.

Дві третини сховищ у Сумах не придатні до використання. Де ховатися під час артобстрілів

Проводити обстеження підвалів – чи можна їх використовувати як найпростіші укриття, — мають проводити управителі будинків, йдеться у відповіді на запит. За інформацією відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради у Сумах перевірили 248 підвальних приміщень. З них більшість не зможуть використовуватись як прості укриття, бо 80% площі зайняті під комори мешканців будинків.

Дві третини сховищ у Сумах не придатні до використання. Де ховатися під час артобстрілів

Більшість спеціальних сховищ Сум розташовані на території підприємств, тож потрапити туди, говорить директор обласного Департаменту цивільного захисту населення Олександр Милаш, звичайні люди не зможуть.

“У сховища і протирадіаційні укриття вони не зможуть потрапити, а вони повинні, це і ОСББ і ЖЕКи, тобто органи місцевого самоврядування, відпрацьовувати питання, де укриватись населенню. Населення повинне знати: що, якщо це укриття і до нього діставатися більше ніж п’ять хвилин, то краще залишатись у своєму будинку, або спуститись на нижні поверхи, або перебувати у ванній кімнаті, де немає суцільного проникнення вражаючих елементів, як від вибухової хвилі”, — зазначив він.

Сховатися також можна не у всіх підвалах, говорить Олександр Милаш. Для них є вимоги: у будинку не більше 5-ти поверхів, висота приміщення не менше 1,80 і має бути два виходи. Крім того, відсутність технічних комунікацій. Забезпечувати необхідним приміщення для укриття населення має той, на чиєму балансі об’єкт.

Дві третини сховищ у Сумах не придатні до використання. Де ховатися під час артобстрілів

“Це приміщення, дається 24 години, забезпечене має бути питною водою, аптечкою першої необхідності. По-друге, воно повинне розраховуватись на те, щоб люди там могли перебувати до двох годин, але за тими властивостями і на випадок чого — до 24 годин. Тобто органи місцевого самоврядування повинні зібрати всі ОСББ, на чийому балансі перебувають ці будівлі, де комісія уже визначена, дати певний час для того, щоб вони змогли протягом 24 годин приготувати це приміщення. Основне, щоб люди, які проживають у цій зоні, знали, куди їм іти і що їм робити, брати із собою “тривожну валізу”, — каже Милаш.

Загалом на Сумщині, за його словами, — 1009 офіційних захисних споруд. З них на грудень 2021 року технічно готові до використання 64% .

Майже два тижні тому на сайті обласного департаменту цивільного захисту оновили пам’ятку — як поводитись під час обстрілу залежно від того, де вас застали постріли.

За словами Олександра Милаша, кошти на ремонти 1009 захисних споруд планували у бюджетах районних, сільських, селищних міських ради та підприємства. Це близько півтора мільйона гривень. Скільки саме витратили, буде відомо після закінчення року.

suspilne

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *