Фермер із Сум виготовлятиме льодяники для лікування тютюнової залежності

Льодяники для лікування тютюнової залежності виготовлятиме фермер із Сум

Урожай органічного тютюну 24-25 жовтня вперше зібрав сумський фермер Олексій Назаренко. Із сировини планує виготовити льодяники для лікування тютюнової залежності.

Шість соток тютюну Олексій висадив навесні 2020 року. Наприкінці жовтня рослина дозріла для збирання.

Фермер із Сум виготовлятиме льодяники для лікування тютюнової залежності

“Він вирощений без використання хімічних препаратів. Ми не застосовували ні гербіцидів, ні пестицидів, ні інших протруйників, тобто сама природа дала йому цю силу. Виріс дуже гарний”, – каже фермер.

Вирощували тютюн на ділянці аграрного університету.

“Це нова для нас культура. Чому ми чому і зацікавились, коли Олексій нам запропонував почати вирощувати тютюн. Традиційно наше населення вирощує махорку, хоча часто називають її тютюном”, – говорить завідувач кафедри селекції та насінництва Віктор Оничко.

Фермер із Сум виготовлятиме льодяники для лікування тютюнової залежності

Під час дозрівання ділянку з тютюном використовували для демонстрації студентам. А ще помітили закономірність, яку надалі застосовуватимуть в аграрній практиці.

“Розміщуючи на посівах небагато огірків, ми повністю подолали поширення такого шкідника, як попелиця. Жодної обробки не проводили отрутохімікатами. Це говорить про те, що чому б нам не поєднати вирощування тютюну на органічній території і використовувати його як біологічний інсектицид”, – каже Оничко.

Фермер із Сум виготовлятиме льодяники для лікування тютюнової залежності

Після збору врожаю тютюн сортуватимуть. Далі – ферментація і сушка. А потім фермер планує відправити сировину в швейцарську Женеву, де його дослідять в лабораторії. За умови отримання сертифікату хоче виготовляти льодяники для лікування тютюнової залежності.

На Сумщині за фактами порушення виборчого законодавства були відкриті кримінальні провадження

“Ця методика давно є в світі, але в тих препаратах використовується нікотин синтетичний, тобто зроблений хімічним шляхом. Наша ідея – це використання органічного, природного нікотину. Його будемо отримувати з цієї рослини, для використання в цих медичних цілях”, – каже фермер.

Робити це планують, як тільки отримають необхідні документи, додає він. “Зараз ми шукаємо партнерів: українські фармкомпанії, які перероблятимуть цю сировину в медичний препарат”, – підсумував Назаренко.

Фермер із Сум виготовлятиме льодяники для лікування тютюнової залежності

Про замісну терапію тютюнової залежності розповідає лікар-нарколог Тарас Злиденний.

“Лікарі-наркологи використовують багато методик лікування. Однією з них є замісні препарати нікотинового ряду. Якщо людина не курить, а використовує замісні препарати – це вже плюс”, – говорить він.

Також додає, що їх потрібно використовувати тільки за призначенням лікаря.

“Тому що це – препарати замісної терапії нікотинової залежності. Їх не можна вживати багато місяців, років”, – зазначив Злиденний.

Зразки сумського органічного тютюну відправлять до Швейцарії приблизно за місяць.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *