Фото сумського собору стало найкращим у конкурсі для Вікіпедії по Сумській області

В українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу історико-культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» обрали найкраще фото Сумщини, повідомляє СТС.

Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. У 2020 році Україна посіла перше місце за кількістю поданих робіт — учасники подали понад 47 тисяч світлин та відео пам’яток культури України. Це рекорд за всі роки проведення конкурсу. Цьогоріч конкурс пройшов у 51 країні світу.

У Сумській області найкращим стало фото Троїцького собору. Знімок зроблений з повітря, його авторкою є Катерина Поліщук.

Читати також: У Сумах поліція перевіряє законність продажу ялинок

Сергій Криниця, член журі, мандрівник та фотограф, відзначив якість світлини, адже фотографії, зроблені із дронів, не завжди відрізняються якістю.

Собор має статус пам’ятки архітектури національного значення — його було зведено між 1901 та 1913 роками за проєктом архітектора німецького походження Карла Шольца, а будівництво фінансував український меценат Павло Харитоненко.

Загалом у списку пам’яток області є 2085 об’єктів культурної спадщини, з них 60% (1267 пам’яток) представлені у Вікісховищі за дев’ять років проведення конкурсу. У 2020 році було подано 1405 фото 488 об’єктів. Цього року за перемогу у номінації змагались 41 автор, за дев’ять років проведення конкурсу — 191. Світлини 84 об’єктів області завантажено на конкурс цього року вперше.

Читати також: У Сумах патрульні розшукали двох малолітніх дітей, які зникли під час гри на вулиці

В Україні конкурс пройшов уже дев’ятий рік поспіль. За цей час учасники сфотографували понад 37 тисяч (41% від усіх об’єктів у конкурсних списках) пам’яток і завантажили понад 320 тисяч фото у Вікісховище. Цьогоріч на конкурс можна було подавати фотографії та відео офіційних пам’яток історико-культурної спадщини: храмів, садиб, замків та інших історичних будівель з усіх областей України, в тому числі Криму. Загалом у списку понад 92 тисячі об’єктів.

Журі вже незабаром оголосить ТОП-10 фото, що представлять Україну на міжнародному етапі.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *