Мешканці села на Сумщині скаржаться, що будівельники безконтрольно набирають воду з місцевої річки

Мешканці села на Сумщині скаржаться, що будівельники безконтрольно набирають воду з місцевої річки

У селі Степанівка товариство “Автомагістраль-Південь”, яке будує дороги в області, щодня користується водою з річки Гуска. Мешканець села говорить, що таке відбувається протягом останніх двох років і документів на спеціальне водовикористання їм ніхто не показував. Більше подробиць – у цьому матеріалі.

Машина із логотипом товариства “Автомагістраль-Південь” набирає воду з річки Гуска у центрі села.

Мешканці села на Сумщині скаржаться, що будівельники безконтрольно набирають воду з річки

Водій автівки каже – вода для асфальтного заводу підприємства, який працює у Степанівці.

“(кор.) Скільки ви води за раз набираєте і як часто? – Бочку. – (кор.)А скільки в ній води? – кубів 12-10. – (кор.) А на це є дозволи? – Ну у начальства є. Начальство ж узгоджувало”, – говорить водій Сергій.

Мешканці села на Сумщині скаржаться, що будівельники безконтрольно набирають воду з місцевої річки

За словами мешканця села Сергія Дебальчука, таке продовжується два роки.

“Приїжджають, беруть воду з річки й ніхто не знає як, що, документів нікому не показують. І думали, якщо воду будуть брати, якийсь благоустрій буде. Беруть воду на асфальт, а в селі ні грама асфальту вони не вклали. З іншого боку був раніше хороший струмок був, зараз вона ледь тече”, – говорить мешканець Степанівки Сергій Дебальчук.

Сергій показав місце, де річка була три метри завширшки. “Річка була наскільки повна, що коли прокладали газову трубу, яка йде по території, вона була затоплена, ну це до метра вода впала”.

Виробничу базу “Автомагістралі-Південь” збудували у селі біля елеваторів.

Мешканці села на Сумщині скаржаться, що будівельники безконтрольно набирають воду з місцевої річки

Її начальник Сергій Степанченко говорити офіційно з кореспондентами відмовився, сказав тільки, що набирають не більше п’яти кубів води на добу, тому не перевищують норм чинного законодавства. Про це повідомили селищного голову Володимира Лукаша у відповіді на його запит.

“Ми до них зверталися із самого початку їхньої діяльності. Є їхні відповіді про те, що вони в межах чинного законодавства беруть той об’єм, який не потребує дозволу. Питання на постійному контролі, але ж що до того ж хто там і скільки раз бере у якій кількості ми цього не перевіряємо, для цього є органи контролю. Якщо ми знайдемо у них порушення, тоді будемо приймати до них заходи впливу. Посадити людину, яка б там сиділа і цілий день дивилася, скільки раз вони приїжджають і в якій кількості беруть воду, ми цього не можемо зробити”, – сказав степанівський селищний голова Володимир Лукаш.

За словами начальниці відділу ведення водного кадастру регіонального офісу водних ресурсів, до п’яти кубів води можна брати з річки, більше – тільки з дозволом. До них за таким товариство “Автомагістраль-Південь” не зверталось.

“Зважаючи на те, що регіональний офіс водних ресурсів розглядає пакет документів від суб’єктів господарювання, які нині надходять на розгляд щодо отримання дозволу на спецводокористування, то станом на сьогодні даних матеріалів ми не отримували. Тому підприємство не зверталося до нас за отриманням дозволу. Нині ми спостерігаємо дефіцит поверхневих вод, тому під особливою увагою повинні бути ті підприємства, які забирають безпосередньо з річок воду“, – говорить начальниця відділу регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області Анна Гречана.

За інформацією Анни Гречаної, “Автомагістраль південь” отримувала дозволи на використання води тільки в Харківській, Дніпропетровській та Житомирській областях.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *