На Сумщині аграрії не можуть продати зібраний врожай

На Сумщині аграрії не можуть продати зібраний врожай

На Сумщині аграрії не можуть продати зібраний врожай. Ціна на пшеницю майже вдвічі менша за 2021 рік, говорить директор агрофірми Євген Кіріченко, а охочих придбати збіжжя немає, бо перевізники не хочуть ризикувати поїздками до кордону. Загалом на Сумщині, за даними обласного департаменту агропромислового розвитку, з 2021 року аграрії не змогли продати близько мільйона тонн збіжжя.

“Зараз ми з вами бачимо, працює комбайн, заготовлюються корми, але ми від кордону з Росією приблизно в трьох кілометрах. Поля обстрілюються. Але ці поля не обстрілюються, дуже близько до кордону, через ці перелітає. Але ж інші поля, далі від кордону — десь кілометрів 5-6 — ті всі поля обстрілюються з різної артилерії — і гради, і САУ”, — так про збір урожаю розповідає директор агрофірми Євген Кіріченко у селі Кіндратівка.

На одному з полів, яке межує із російським, збирали пшеницю лише тоді, коли з того боку виїхали комбайни, бо тоді обстрілів немає, говорить чоловік.

“Коли вони прибирали — і ми виїхали. Вони три чи чотири дні збирали, і ми. Лише так доводиться виходити”, — каже він.

На п’яти гектарах поля пшеницю не збиратимуть, через постійні обстріли з боку Росії говорить Євген Кіріченко. Втім, і зібраний врожай продати не можуть також і через те, що ціна у порівнянні з попереднім роком впала майже удвічі.

“У нас долар на сьогодні — практично по 40 гривень, само собою — добрива, солярка і всі інші речі, тобто посівний матеріал буде формуватися відповідно долара і євро. А ціна на сьогодні на продукцію — минулого року вона коштувала 7-7,50 грн і 7 тис. за тонну, то на сьогодні десь — 4 грн, 4,5 грн”, — зазначає Євген Кіріченко.

Наразі у господарстві заготовляють кукурудзу на корм для корів. Саме завдяки тваринництву, говорить аграрій, вони зараз мають гроші на зарплати робітникам та паливо. Підприємство не припиняло працювало ні на день.

“Ми десь тиждень вдома пробули і все. А це постійно на роботі. І страшно іншим разом, і не страшно. І вночі стріляють. Все буває, а куди діватися”, — говорить водій Юрій Калінін.

Поки увесь зібраний врожай зберігають в себе, втім сховищ не вистачає. А охочих приїхати забрати збіжжя немає.

“Страшно, всі бояться. Ми боїмося, люди бояться їхати, хоча і їх можна зрозуміти, тому що дійсно неприємна ситуація, коли ти під обстрілами, коли все кругом вибухає, коли йдуть прильоти”, — зазначає пан Євген.

Аграрії області ще з 2021 року не змогли продати близько мільйона тонн збіжжя, говорить директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак. У зв’язку з повномасштабним вторгненням більшість підприємств втратили свої канали збуту продукції.

“Урядом запроваджена програма надання дотацій на 1 гектар угідь, які обробляються відповідною категорією. Вона становить 3100 гривень на один гектар. Проводиться тендер щодо розгляду заявок на постачання рукавів для зберігання продукції, а також обладнання для завантаження в ці рукави. Це частину знизить навантаження, яке є на потужності і дасть можливість зберігання такої продукції до настання сприятливої ситуації”, — розповідає він.

У 2022 році у підприємстві Євгена Кіріченка не засіяли 150 гектарів полів, які розташовані поблизу кордону. Чи будуть засівати всі поля 2023 року, говорить Євген, ще не знають.

“Велике питання, у нас є декілька полів, які перебувають дуже-дуже під депресивною зоною. Вони — на самому кордоні, й казати працівникам, людям, щоб вони туди виїжджали, я не маю ніякого права. Будемо дивитися, як буде розвиватися сама ситуація з війною, з обстрілами й так далі”, — зазначає він.

agrotrend

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *