На Сумщині директор школи пригрозив вчителям звільненням, якщо ті не вакцинуються за 3 дні

Інна Миколаївна ( ім’я змінено) працює вчителем у школи вже понад 32 роки. Це її перше і єдине місце роботи. Прийшла сюди працювати відразу після інституту і жодного разу не пошкодувала про свій вибір. Робота стала частиною її душі, а діти віддячували їй за відданість повагою та любов’ю.

Перед початком навчального року директор школи зібрав вчителів та повідомив, що за три дні усі мають пройти вакцинацію від ковід-19, інакше спочатку їх відсторонять від роботи, а потім звільнять.

Інна Миколаївна не була впевнена, що стан її здоров’я дозволяє вакцинуватися, адже має певні хронічні захворювання. Жінка вирішила спочатку поспілкуватися із сімейним лікарем, про що і повідомила директору. Натомість почула у відповідь, що у школі вирішувати кому потрібно вакцинуватися буде директор, а не її лікарі. В іншому випадку – має написати заяву на звільнення.

Від несподіванки Інна Миколаївна ледь не написала заяву, адже не очікувала такої реакції від свого роботодавця. Проте трохи заспокоївшись, вирішила не поспішати та проконсультуватися із спеціалістами. Для цього вона зателефонувала до Держпраці. Там їй пояснили, що ніхто не зобов’язаний робити те, що прямо не передбачено законом, примусова вакцинація в Україні відсутня. 

Читати також: У Сумах припинено діяльність неповнолітніх, які розповсюджували дитячу порнографію

Підстави для припинення трудових відносин із працівниками визначені у Кодексі законів про працю України, така підстава як відмова від вакцинації у законодавстві відсутня. Спроби директора звільнити працівника або примусити його написати заяву про звільнення є порушенням законодавства про працю.

Отримавши консультацію, Інна Миколаївна вирішила відстоювати свої трудові права і в неї все вийшло. А рішення стосовно вакцинації жінка прийматиме лише разом зі своїм сімейним лікарем.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *