На Сумщині ліквідували незаконну схему закупівлі та експорту пухо-пір’яний суміші, вартістю 50 млн. Грн.

Співробітники податкової міліції ГУ ДФС в Сумській області ліквідували незаконну схему закупівлі та експорту пухо-пір’яний суміші, за якою протягом 2018-2019 рр. було проведено операцій на 50 млн гривень.

В рамках розслідування кримінальної провадження у ч. 2 ст. 212 КК України була встановлена ​​група осіб, яка організувала і забезпечувала функціонування схеми незаконної закупівлі та експорту пухо-пір’яний суміші.

У своїй діяльності фігуранти використовували підконтрольні компанії – суб’єкти ЗЕД та ряд пов’язаних фізичних осіб – підприємців, від імені яких здійснювалася закупівля пухо-пір’яний суміші у населення за готівку. В подальшому зазначену продукцію переробляли в складських приміщеннях на спеціальних верстатах і експортували в Російську Федерацію, Литву та Німеччину на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів, за заниженими цінами.

При цьому в обліку підконтрольних компаній-експортерів придбання сировини документально відбивалося як закупівля у підконтрольних фізичних осіб – підприємців.

Разом з тим, при експорті готової продукції фігуранти підробляли пакети документів, необхідних для митного оформлення товарів (контракти, фітосанітарні сертифікати, посвідчення якості продукції та ін.), В яких значно занижували ціну продукції, що дозволяло документально ухилятися від сплати податків. При цьому частина валютної виручки підконтрольні нерезиденти повертали організаторам готівкою, яку останні знову використовували для закупівлі нелегальної сировини, його легалізації та експорту.

Таким чином, через підконтрольні СГД протягом 2018-2019 років фігуранти провели операцій на суму близько 50 млн гривень.

На підставі постанов суду були проведені обшуки в офісних та нежитлових приміщеннях, якими користувалися фігуранти, а також за місцями їх проживання в Сумах і Сумській області.

За результатами обшуків з незаконного обігу вилучено 2 тис. 502 мішка пухо-пір’яний суміші, загальною вартістю понад 20 млн. Гривень, печатки підконтрольних  ФОП, залучених до незаконної діяльності, чисті аркуші з відбитками їх печаток та підписами, чорнові записи, первинна бухгалтерська документація, електронні носії інформації та комп’ютерна техніка.

Вирішується питання про накладення арешту на віддалені ТМЦ, речі і документи.

Триває слідство ..