На Сумщині вилучено більше 2 т небезпечних харчових продуктів, які призначалися для харчування учнів у закладах освіти

Спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області під час проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) оператора ринку в м. Суми, який здійснює постачання продуктів харчування у заклади дошкільної та середньої освіти, Сумська область), виявлено 2233,94 кг непридатних харчових продуктів, що перебували в обігу та могли спричинити шкідливий вплив для здоров’я людей.

Зокрема у холодильних камерах оператора ринку зберігалося:

  • м’ясо свинини крупнокускове заморожене без маркування, з порушеним пакуванням, або зовсім без пакування в брудних пластикових ящиках на яких був бруд, шматки етикеток різних виробників та видів продуктів з порушенням температурних режимів замість мінус 12 0С зберігалося при температурі +4 0С, у кількості 1277, 7 кг та м’ясо свинини дрібно-кускове у кількості 89,05 кг;
  • печінка свиняча заморожена у кількості 320 кг, без маркування, не запакована, змерзла в один моноліт, яка зберігалась з порушенням температурних режимів замість мінус 12 0С зберігалась при температурі +4 0С;
  • печінка яловича заморожена у кількості 127,7 кг, без маркування, невідомого походження, не запакована, змерзла в один моноліт, яка зберігалась з порушенням температурних режимів замість мінус 12 0С зберігалась при температурі +4 0С;
  • язик яловичий у кількості 50,34 кг країна походження Бразилія, який фактично зберігався при температурі +4 оС, при цьому температура зберігання зазначена на маркуванні становить мінус 18 оС;
  • фарш свинячий охолоджений у кількості 84,25 кг, з протермінованою датою “вжити до”, де зазначено до 15.12.20;
  • фарш у кількості 53,45 кг невідомого походження, без маркування;
  • пельмені “Престиж” 2 упаковки по 5 кг заморожені, які фактично зберігалися при температурі +4 0С, при цьому, температура зберігання зазначена на маркуванні не вище мінус 18 0С;
  • сир твердий у кількості 10,75 кг зі слідами плісняви;
  • масло солодковершкове селянське – 12,50 кг, яке зберігалося при температурі +4 0С, при цьому, температура зберігання зазначена на маркуванні від 0 до -5 0С;
  • сметана — 4,60 кг без маркування, яку не можливо належним чином ідентифікувати;
  • молоко — 124,50 кг без маркування, яке не можливо належним чином ідентифікувати.
  • апельсини у кількості — 24,10 кг невідомого походження без маркування.
  • яблука у кількості — 57, 50 кг невідомого походження без маркування.

Крім того на потужності було виявлено інші порушення законодавства про безпечність харчових продуктів, зокрема:

Систему простежуваності належним чином не забезпечено. Відсутня інформація на продукцію без маркування на молоко, що не дає змогу її ідентифікувати, а отже і відслідкувати простежуванність, що не дає можливість ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови поставки (продажу або передачі), достатні для встановлення походження харчових продуктів.

Читати також: На Сумщині судитимуть інженера держпідприємства, службова недбалість якого завдала шкоди на 3,9 млн грн

Оператором здійснюється обіг харчових продуктів, які не мають відповідного маркування (інформації) та зберігаються з порушенням умов зберігання. Наприклад у холодильній камері зберігалося: м’ясо свинини заморожене без маркування, з порушеним пакуванням, або зовсім без пакування, в брудних пластикових ящиках на яких був бруд, шматки етикеток різних виробників та видів продуктів, печінка свиняча заморожена без маркування, не запакована, змерзла в один моноліт, печінка яловича без маркування, не запакована, замерзла в один моноліт, фарш фасований, без маркування, апельсини без маркування, яблука, без маркування. У холодильній камері молочної продукції: сметана без маркування, молоко без маркування.

Потужність не утримується в чистоті та належному стані. У холодильнику зі зберігання філе курчат бройлерів на деяких гофро-картонних ящиках крига, на стелі наявний конденсат. У холодильній камері зі зберігання ковбасних виробів та молочних продуктів опорний стовп з пошкодженим пластиком, заклеєний скотчем. Стіни, підлога холодильної камери зі слідами бруду. Під піддонами наявний бруд, пролите молоко.

Крім того у холодильній камері було виявлено в брудних пластикових ящиках на яких був бруд м’ясо свинини, з порушеним пакуванням, або зовсім без пакування, шматки етикеток різних виробників та видів продуктів.

М’ясо, печінка свиняча та яловича зберігається в перфорованих пластикових ящиках (які не забезпечують ізоляцію харчового продукту, хоча в «декларації» яку надав оператор ринку зазначено вид упаковки – пакети), невелика частина м’яса була з мішками вкладишами, частина яких була відкрита, частина порвана. Ящики стояли один на одному торкаючись м’ясної продукції, також м’ясо торкалось брудних коробок з гофри. Було відмічено, що одна упаковка пельменів «Престиж» була розірвана і харчові продукти торкалися зовнішнього пакування.

Потужність даного оператора не має належних приміщень для окремого зберігання перероблених харчових продуктів та неперероблених, у тому числі морозильних камер достатнього розміру. Разом зберігалися – незапаковане м’ясо, печінка, не щільно запаковані яблука, апельсини, яйця та запаковані фарш, субпродукти, ковбасні вироби, хотдоги.

Читати також: На Сумщині підлітки пішли гуляти до річки і заблукали

Відповідно до частини 2 статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг об’єктів санітарних заходів, якщо ці об’єкти: 1) небезпечні; 2) непридатні до споживання; 3) неправильно марковані.

Відділом правового забезпечення були уважно опрацьовані факти виявлених порушень та з огляду на їх кількість та істотність, в зв’язку з чим, з урахуванням приписів статті 11, 67 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» була внесена пропозиція щодо тимчасового припинення обігу харчових продуктів на даній потужності та вилучення з обігу харчових продуктів, споживання яких несло загрозу для життя та здоров’я людей.

Тому, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийнято рішення № 7 про тимчасове припинення обігу харчових продуктів на потужності даного оператора ринку на 10 робочих днів, яке опубліковано в розділі «Рішення» управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Окрім того, пунктом 2 даного рішення, оператора ринку було зобов’язано вилучити та/або відкликати зазначені харчові продукти, що перебувають в обігу та можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людей.

В ході здійснення позапланової перевірки щодо виконання зазначеного рішення було з’ясовано, що вилучену продукцію оператор ринку частково утилізував на ДП «Лебединський ветсанзавод», а частково повернув власнику, а отже харчові продукти, які могли спричинити шкідливий вплив для здоров’я людей не потрапили на столи дитячих садків та шкіл.

Слід зазначити, що питання захисту громадян від неякісної та небезпечної продукції завжди було пріоритетним в роботі Головного управління, так за результатами вжитих заходів у 2020 році не було допущено в реалізацію неякісної харчової продукції:

  • меду – 0,028 т.;
  • готових харчових продуктів промислового виготовлення – 0,199 т.;
  • м’яса та м’ясопродуктів з яловичини – 0,144 т.,
  • свинини – 0,855 т., інші види тварин -0,271 т.;
  • молока та молочних продуктів – 3,037 т.;
  • овочів та фруктів —12,368 т.;
  • яєць -8712 тис. шт.;
  • інших харчових продуктів – 0,414 т.
  • 3,4 тони фальсифікованої питної води.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *