На Сумщині виробляють небезпечний хліб

Всім відомо, що хліб – всьому голова, та нажаль, не всі виробники дотримуються правил при виготовленні цього цінного незамінного продукту повсякденного попиту.

Так, до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшло звернення громадянки, яка придбала хліб торгової марки «Улянівський хліб» (м. Суми) та при розрізі помітила шматок іржавого цвяха довжиною 4 см. За результатами опрацювання даної скарги було здійснено позапланову перевірку підприємства ТОВ «Шлях», яке виготовляє хлібобулочні вироби даної торгової марки.

На Сумщині Держпродспоживслужба втретє оштрафувала хлібозавод за порушення

В ході перевірки було встановлено порушення гігієнічних вимог, що вказують на повну незахищеність харчових продуктів від потрапляння небезпечних факторів та забруднення під час переробки та обігу, а саме: піддони на які викладається свіжовипечений хліб знаходяться в занедбаному стані з нашаруванням пилу, бруду, відпаданням часток з дерев’яних поверхонь, з наявністю цвяхів, що легко виймаються.

Хліб випікається у формах, що не відповідають гігієнічним вимогам, а саме: сплетені із деревопохідного матеріалу (лози) та скріплені цвяхами, які в деяких місцях стирчать та можуть вийматися і легко потрапити до продукту. Дно форм має нашарування темно-сірого кольору, що візуально вказує на наявність плісняви. Борошнопросіювач давно не використовується, оскільки знаходиться у занедбаному стані та запилений, з наявністю великої кількості павутини, без наявності сита. Залізні форми та піддони для випікання хліба з великим нашаруванням сажі та кіптяви, пилу, бруду.

Візочки для перевезення хлібобулочних виробів брудні, з відпаданням дощок, часток, цвяхів, налепом від борошна та пилу, на деяких зафіксовано наявність волосся. Інвентар що використовується для випікання хліба не призначений для харчових продуктів, (будівельні шпателі із вкрученими самостійно шурупами, щітки із наявністю ворсу).

Посуд миється алюмінієвим шкребком, частки якого можуть потрапити до харчового продукту. Вентиляційна труба розірвана внаслідок чого з отвору можуть потрапляти будь-які частки до харчових продуктів. Мішки з борошном знаходяться на підлозі у відкритому стані без піддонів.

В Україні запровадять «гібридну» відпустку при народженні дитини

Зі стелі відлущуються шматки старої фарби, зі стін стирчать незаізольовані дроти, що не використовуються, розетки розладнані, в павутинні. Тара (ящики), в якій зберігається хліб після випікання із відколюванням пластику, частки якого можуть потрапити до харчового продукту. Інгредієнти, що входять в тісто знаходяться в холодильній шафі без дотримання контролю температурних режимів.

В даній шафі зберігається нарізана напівкопчена ковбаса у відкритому вигляді для піци поруч з іншими інгредієнтами в первинній брудній картонній тарі та пакетами із домашньою їжею для персоналу, що на момент перевірки була вже зіпсована із наявністю зеленої плісняви. У виробничому приміщенні відсутні умови для миття рук працівників та всього обладнання. Готовий хліб (запакований та не запакований), який призначений для подальшого відвантаження знаходиться на підлозі у пластикових ящиках, не захищений від шкідників, встановлений факт наявності мух на поверхні даного хлібу.

Відсутні умови для належного зберігання пакувальних матеріалів, так целофанові плівки та етикетки зберігаються в кутку приміщення в картонних коробках на підлозі, в одній із коробок разом з етикетками знаходилася брудна кочерга. Приміщення, в якому зберігається готова продукція необладнане засобами контролю показників мікроклімату, відсутні відповідні журнали. Двері в цех випікання хліба були відчинені навстіж, поруч бігали бродячі собаки, в приміщенні зафіксовано наявність синантропних птахів (горобець), на готовий хліб а також на поверхні сідають мухи.

Під час очікування керівництва було зафіксовано, що працівники під час роботи виходять на вулицю для паління, виносять сміття до сміттєвих баків в одязі та взутті в якому працюють у виробничих приміщеннях. Робочий персонал не забезпечений санітарним одягом та засобами індивідуального захисту.

Після встановлення ряду порушень гігієнічних вимог керівник ТОВ «Шлях» на другий день перевірки не допустив інспекторів на підприємство мотивувавши це тим, що він на даний момент відсутній, а без його участі перевірка не може бути завершена.

Зважаючи на грубі суттєві порушення до виробництва та обігу харчових продуктів, які становлять загрозу життю та/або здоров’ю людини в зв’язку з ризиком забруднення харчових продуктів мікроорганізмами, небезпечними факторами (хімічними, фізичними, біологічними), що можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок споживання таких харчових продуктів та те, що хлібобулочні вироби ТМ «Улянівський хліб» реалізуються в багатьох мережах, а також постачаються в дитячі заклади освіти, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів.

Також, інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було складено 2 протоколи щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів та про перешкоджання осіб в їх законній діяльності.

СБУ затримала злодіїв, які постачали крадену нафту на Сумщину для переробки

Просимо споживачів звернути увагу на те, що з 23.07.2020 по 06.08.2020 ТОВ «Шлях» не має права виготовляти та реалізувати свою продукцію в магазинах. У разі виявлення хлібобулочних виробів за вказаний період ТМ «Улянівський хліб» на маркуванні якого значиться адреса Гамалія, 25, м. Суми в продажі необхідно звернутися на електронну адресу Головного управління Держпродспоживслужби post@dpss-sumy.gov.ua зі зверненням задля запобігання вживання харчових продуктів, які виробляються в жахливих антисанітарних небезпечних умовах, що може створити загрозу життю та/або здоров’ю як дорослих так і дітей. Будьте пильними та небайдужими при споживанні обраних вами продуктів, адже сьогодні Ваша відповідальність завтра може врятувати чиєсь життя.

One Comment

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *