Нацбанк вводить в обіг нові монети номіналом 5 грн

З 5 травня НБУ вводить в обіг нову монету номіналом 5 гривень, присвячену увічненню пам’яті і перемозі у Другій світовій війні, яка тривала шість років, повідомляє прес-служба регулятора.

У Нацбанку відзначили, що значний внесок у перемогу над нацизмом зробила Україна і зазнала величезних людських і матеріальних втрат. За роки війни загинуло приблизно 9-10 млн українців.

Монету з рифленим гуртом діаметром 35 мм викарбували з нейзильберу. Категорія якості – спеціальний анциркулейтед. Тираж випуску – 40 тис. штук.

Вгорі аверсу монети на дзеркальному тлі під малим гербом України розміщено напис: “75 років перемоги над нацизмом у Другій світовій війні”. Зліва на матовому тлі: 2020 / Україна / 5 гривень.

Олександр Соколов: «Після карантину виживуть не всі»

Внизу на дзеркальному тлі зображено голуб, який тримає оливкову гілочку – символ свободи, миру і перемоги. Справа внизу розміщений логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено стилізовану композицію: вертикальна колючий дріт, яка умовно ділить площину на військову і мирну. Зліва потріскані, рвані краї символізують напруга, тривогу, біль, а на її тлі – напис “1939”.

ubr

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *