НАЗК закрило реєстр електронних декларацій через рішення КСУ

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій через рішення КСУ

Національне агентство із запобігання корупції з 19:00 28 жовтня закрило доступ до Єдиного державного реєстру електронних декларацій відповідно до рішення Конституційного суду.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті НАЗК.

Відповідно до її тексту, відтепер державні органи та громадськість більше не матимуть відкритого цілодобового доступу до електронних декларацій посадовців, а НАЗК припиняє їхню перевірку, зберігання та оприлюднення.

Станом на 19:10 перегляд реєстру на сайті НАЗК недоступний.

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій через рішення КСУ

У пресслужбі НАЗК  повідомили, що доступ до реєстру закривають через рішення Конституційного суду.

“На виконання рішення Конституційного суду, яке було сьогодні (28 жовтня – ред.) опубліковане кілька годин тому, НАЗК закриває доступ до Єдиного державного реєстру електронних декларацій”, – розповіли у пресслужбі.

Голова НАЗК Олександр Новіков під час пресконференції розкритикував рішення Конституційного суду та зазначив, що його ухвалили з процедурними порушеннями.

“Це – нищівна поразка антикорупційної реформи в Україні. Сподіваємося, що законодавці не ігноруватимуть цю ситуацію, а в України ще буде шанс на державний апарат без корупції”, – зазначив Новіков.

За його словами, двоє із суддів, які брали участь в ухваленні рішення КСУ, мали конфлікт інтересів, оскільки раніше отримали виклик до НАЗК про вручення адміністративних протоколів за неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

“Конституційне подання надійшло до суду 5 серпня цього року, наступного дня після того, як судді отримали виклики до НАЗК про вручення адміністративних протоколів за неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані, а саме – судді Сліденко та суддя Мойсик. Ці двоє суддів, знаючи, що вони діють у конфлікті інтересів і за законом не можуть брати участь у справі, все одно взяли участь у її розгляді”, – наголосив Новіков.

Окрім того, НАЗК виявило ознаки злочину з боку ще однієї судді під час повної перевірки суддів КСУ, яку розпочали ще у травні 2020 року.

“На момент ухвалення рішення НАЗК встановило ознаки злочину в діях судді КСУ Завгородньої та передала матеріали НАБУ, яке зареєструвало кримінальне провадження. Попри це суддя Завгородня фактично брала участь у розгляді конституційного подання про скасування статті”, – повідомив голова НАЗК.

За словами Новікова, з огляду на те, що у винесенні рішення КСУ брали участь три судді, які не могли діяти об’єктивно, воно не може вважатися легітимним.

suspilne

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *