Негода наробила лиха на Сумщині

Негода, що днями пронеслася країною, не лише здивувала та налякала жителів населених пунктів, але й завдала неабияких незручностей та наробила лиха. Як результат – чимало міст і сіл залишилися без водопостачання та електроенергії.

Працівникам комунальних служб також додалося роботи: наступного дня після сильних злив, граду та шквального вітру, їм довелося прибирати наслідки стихії…Не оминули природні катаклізми і Білопільщину, пише bilopillia.city.

Як повідомила прес-секретар АТ “Сумитобленерго” Олена Закревська, у середу, 16 червня, без електроенергії тимчасово залишились жителі 31 населеного пункту Білопільщини.  Причиною знеструмлення стали гроза і шквальні пориви вітру та, як наслідок, обрив проводів при падінні дерев і гілок.

 Читати також: У Сумах авто, що в’їхало в літній майданчик, травмувало трьох людей: подробиці (відео)

Аварійно довелося відключати 15 ліній електропередачі напругою 10 кВ та 134 трансформаторні підстанції. До ліквідації наслідків негоди були задіяні бригади обленерго. Наразі розподіл електроенергії на Білопільщині відновлено.

Як прокоментував ситуацію перший заступник Білопільського міського голови Олександр Кожухов, аварійні бригади обленерго працювали цілодобово, у посиленому режимі, аби відновити електропостачання у Білопіллі. Комунальним службам зі свого боку також довелося добре попрацювати, розчищаючи «базарну гору» по вулиці Замковій. Там від зливи утворилися сміттєві затори у людський зріст. Тож, розчищали трактором.

– Крім того, на Веделівці впало дерево, зачепивши гілками житловий будинок, комунальники допомагали ліквідувати наслідки… Також обірвало лінію електропередач по вулицях Кутузова і Замковій, повністю залило Шереметівку, – говорить Олександр Кожухов.

– Відключення електроенергії стало для Білопілля неабиякою проблемою, – зазначає директор КП «Водоканал Білопілля» Олександр Рогалевич. – Наскільки мені відомо, знеструмлення спричинила аварія на лініях електропередач. Вийшов з ладу фідер “Гвоздільний” РУ-10кВ, який забезпечує електроенергією очисні споруди м. Білопілля. Як наслідок – була відсутня вода на каналізаційно-насосній станції по вулиці Південна і на центральних очисних спорудах.

Тож, з огляду на таку ситуацію, ми поспілкувалися з міським головою та повідомили жителів про тимчасове припинення водопостачання у Білопіллі 16 червня, о пів на восьму вечора. Якби ми цього не зробили, через знеструмлення каналізаційно-насосної станції по вулиці Набережній, каналізаційні нечистоти потрапили б у річку Вир. Наступного ранку, о 7.45, централізоване водопостачання центральної частини міста відновлено.

 Читати також: Станом на 18 червня на Сумщині 77654 випадки COVID-19: нових за добу +38

Як далі розповів керівник «Водоканалу», такі ситуації виникають не вперше, коли через відсутність електроенергії на очисних спорудах підприємство змушене залишати місто без води. І вони виникають усе частіше.

– Нам часто доводиться чути нарікання з боку жителів щодо відсутності у кранах води, та в переважній більшості випадків, ми відключаємо водопостачання саме через знеструмлення електромережі. Тож, аби не бути залежними від електроенергії, потрібно придбати дизель-генератор. Я піднімав це питання перед міською радою і як депутат, і як керівник підприємства, але таке «задоволення» не з дешевих. Вартість обладнання, залежно від виробника, – від 220 тисяч гривень, плюс додаткове обладнання теж коштує недешево… – зазначив Олександр Рогалевич.

Вирувала негода і у Ворожбі. Як розповів заступник Ворожбянського міського голови Роман Куценко, зливи та шквальний вітер знеструмили частину міста. Аварійні бригади обленерго працювали над усуненням наслідків у посиленому режимі.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *