Обережно, тюбинг! На Сумщині під час катання з гірок майже щодня травмуються діти

Директор Сумської обласної дитячої лікарні Ігор Змисля на своїй сторінці у Фейсбуці попередив про небезпечність катання на тюбінгах, оскільки це призводить до травм.

“Сезон тюбінгу в Сумах у розпалі! Погода сприяє. Сотні дітей та дорослих шукають гірки та круті спуски, і насолоджуються зимовим екстримом на так званих «ватрушках», «бубликах» та «льодянках». Для дітлахів – це справжній хіт, який відправив у небуття традиційні санчата.

Читати також: На Сумщині ювенальні поліцейські розшукали підлітків, які втекли з родин

Нещодавно до нашої лікарні потрапила маленька пацієнтка з важкою травмою голови. Отримала вона її саме через катання на тюбінгу, який батько прив’язав до своєї машини. Дитину привезли до нас у тяжкому стані і лікарі доклали багато зусиль для її одужання. Нам це вдалося, а дівчинці пощастило, що її вчасно доставили до лікарні.

Прямо з гірок майже щодня у травматологію привозять дітей з переломами та забиттям кінцівок.
Тюбінг розганяється до 100 км на годину – при цьому може ще й закручуватися навколо своєї осі. По суті – це катання на автомобілі без гальм. А якщо ще й прив’язати його до машини? Або декілька «ватрушок» одну до одної «паровозиком»? Як наслідок – перелом хребта, рук та ніг, важкі травми голови. Чим більша швидкість, тим більше шансів отримати травму, яка може зіпсувати дитині все життя.

Читати також: На Сумщині очікуються складні погодні умови

Проблема і в тому, що тюбінг на крутих спусках часто підстрибує. В такі моменти керувати тілом можуть не всі і, відповідно, успішно приземлитися на землю дуже важко. Буває і так, що на шляху трапиться перепона – дерево чи стовп – в такому випадку навіть при швидкості 40 км на годину можуть бути травми несумісні з життям.

Прив’язування тюбінгу до автівки як лікар, я б повністю заборонив. Це дуже небезпечно! Та й взагалі кататися на тюбингу дозволено тільки на спеціально підготованій для цього рівній некрутій поверхні. В таких місцях ОБОВ’ЯЗКОВО має бути інструктор та людина, яка за необхідності може кваліфіковано надати першу медичну допомогу.
Я багато років пропрацював у травмпункті і з свого досвіду скажу, що зима і ожеледиця спричиняють найбільшу кількість травм і нещасних випадків. То навіщо випробовувати долю????

Бережіть себе та своїх дітей! Багато чого залежить від нас самих”, – написав лікар на своїй сторінці.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *