Отруєння дітей медикаментами: ситуація на Сумщині

Отруєння дітей медикаментами: ситуація на Сумщині
фото Суспільне Суми

Коли до Сумської обласної лікарні потрапляють діти з отруєнням медикаментами, то найчастіше йдеться про серцево-судинні препарати. Про це журналістам розповіла лікарка педіатр, нефролог Оксана Сташко.

Минулого тижня на Київщині, а за кілька днів – на Чернігівщині четверо підлітків отруїлися медпрепаратами, внаслідок чого одна дитина померла. Зі слів Сташко, як правило, на Сумщині виявляють отруєння препаратами, які є в домашній аптечці.

фото Суспільне Суми

“Це, як правило, серцеві глікозиди, ліки, які знижують артеріальний тиск. Те, що обговорюється нині в засобах масової інформації в інших областях – в нашій області минулого року було таких двоє дітей, які вживали лікарські засоби з метою здійснення суїциду”, – розповідає лікарка Оксана Сташко.

Упродовж 2018-2019 років з отруєннями медпрепаратами у реанімаційному відділенні обласної дитячої лікарні лікували 10 неповнолітніх дітей. За минулий рік – сімох. З початку цього року – одну дитина.

“Діти поступають до нас із великими дозами цього препарату, який впливає на всі абсолютно органи системно. Це дуже непрогнозовано, ніколи не знаєш, скільки тієї активної речовини всмокталося в кров та які наслідки. Дитина слабка, в залежності від того, який препарат, може бути навіть втрата свідомості та судоми”, – зазначає Сташко.

22 лютого Верховна рада зареєструвала законопроєкти, щодо заборони продажу лікарських засобів дітям та посилення відповідальності за це.

“Я вважаю нормальною заборону продажу ліків дітям до 14 років, бо нині наше українське законодавство стоїть на позиції, що дитина до 14 років повністю перебуває під опікою батьків. Тому вирішити самостійно купувати ті чи інші ліки, дитина не може. І ці зміни є дуже доцільними. Також ця норма забезпечить правовий захист фармацевта, якщо він буде її дотримуватись”, – пояснює адвокатка, членкиня комітету медичного та фармацевтичного права ради адвокатів Харківської області, Олена Прібиткова.

Читати також: Сумщина не ввійшла до переліку областей, які першими отримають вакцину від коронавірусу

Чи відпускають ліки дітям, у кількох аптеках міста сказати відмовились. Кажуть: “зйомка заборонена”. Завідувачка сумської аптеки Світлана Шахова говорить, що діти до них в аптеку за ліками не приходять.

“Діти у нас дуже-дуже рідко скупляються в аптеці, тому що аптека спеціалізується на більш пенсійному та передпенсійному віці, і якщо приходять, то більш з батьками, а так жувальні гумки та льодяники, які діти можуть купити собі скрізь у магазинах. Я думаю, що треба (заборонити продаж), оскільки така ситуація виникла. Не всі аптеки додержуються норм та правил, які існують для відпуску медикаментів”, – зазначила завідувачка сумської аптеки №235 Світлана Шахова.

Джерело suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *