Парламент дозволив українцям змінювати по батькові

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 2450 про право українців змінювати по батькові. “За” проголосували 259 нардепів, – пише 112.ua

У Цивільному кодексі пропонують передбачити право людини віком від 16 років на власний розсуд змінювати не тільки прізвище та ім’я, а й по батькові, а віком від 14 років – право змінити по батькові за згодою батьків або піклувальника.

Хочуть надати право особі від 14 років змінити по батькові за згодою тільки одного з батьків, якщо другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав, відомості про нього видалили з актового запису про народження або якщо відомості про чоловіка як батька внесено до актового запису про народження за заявою матері.

Заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини пропонують вирішуватися за допомогою органу опіки або суду (у такому разі братимуть до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини та інші обставини, які засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини).

Відповідні зміни пропонують внести також до Сімейного кодексу.

На Сумщині СБУ викрила кандидата в депутати міськради на спробі сфальсифікувати результати виборів

Згідно із пояснювальною запискою, законопроект розроблено на виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі “Гарнага проти України” (Garnaga v. Ukraine) від 16 травня 2013 року, у якому ЄСПЛ встановив порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод з огляду на те, що відповідні положення законодавства України, які регулюють питання зміни по батькові, сформульовано недостатньо чітко.

Цей закон набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Зауважимо, Верховна Рада поточного скликання нещодавно відхилила законопроект на цю тему під номером 0938, який раніше підтримала за основу Рада минулого скликання. Таке рішення пояснили тим, що документ недоопрацювали та не врахували зауваження та пропозиції. Законопроект пропонував дозволити українцям віком від 16 років змінювати по батькові на власний розсуд, а від 14 років – у разі зміни імені батьком.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *