Подяка від нащадків: Суми хочуть відмовитися від садиби Харитоненків (фото)

На депутатській комісії з питань законності Сумської міськради, несподівано для сумчан заговорили про втрату чинності рішення міськради від 27 липня 2016 року №1050-МР – про згоду на прийняття з державної власності в комунальну комплексу будівель на вул. Троїцької, 4.

Перефразовуючи більш звичною мовою – місто планує визнати недійсним своє ж рішення про намір забрати собі знамениту садибу Харитоненків.

Приблизно 80-ті

Нагадаємо, що в 2016 році, приймаючи таке рішення, міськрада розраховувала за домовленістю з Мін’юстом частину приміщень віддати під Будинок юстиції та загс. Зокрема, планували в садибному будинку (в глибині ділянки) зробити рагс. А контору (виходить на Троїцьку) – віддати під Будинок юстиції. Всі ж інші приміщення, в тому числі і нові споруди Нацбанку, – повинні були передати під міський центр надання адмінпослуг. Чому ж місто передумало і вирішило через три роки зовсім відмовитися від садиби і ідеї її реконструкції?

Це пояснила начальник міськуправління майна Тетяна Михайлик:

«Це питання розглядається в зв’язку з тим, що міськрада отримала відмову від Міністерства розвитку економіки і торгівлі в передачі цієї будівлі в комунальну власність. Щоб це рішення не бовтався як невиконане, ми і пропонуємо його скасувати ».

Такою садиба мала б стати після реставрації

Звичайно ж, депутати відповіли на цю пропозицію зустрічним:

«А можна інший варіант – навпаки, відновити наші спроби отримати садибу в комвласність?»

КП на межі відключення неофіційно забезпечувало електрикою МЦ «Романтика»? [su_button url=”https://www.odindoma.sumy.ua/misto/kp-na-mezhi-vidkljuchennja-neoficijno-zabezpechuvalo-elektrikoju-mc-romantika/” target=”blank” size=”4″]ЧИТАТИ[/su_button]

Однак чиновниця не порадувала народних обранців:

– Ми займаємося цим майже три роки. І Міністерство економіки нам вже двічі відмовило з посиланням на Закон «Про освіту». В цьому законі дійсно встановлено, що заклади освіти не підлягають приватизації і використанню не за освітнім призначенням. Тобто ніхто не звертає уваги на те, що ці приміщення жодного дня не виконували таку функцію. Історія садиби адже відома. Це була сумська райлікарня, потім майно було передано місту, потім – Нацбанку і УАБС. Але коли академію приєднали до СумДУ, садиба потрапила в розпорядження Міносвіти.

І тепер вона вважається навчальним закладом, хоч ніколи і не була такою і не використовувалася по цьому призначенню. Зараз вона на балансі у СумДУ. Але вуз не розпоряджається нею, для її реконструкції необхідне рішення міністерства. Ми ж просто пропонуємо скасувати рішення Сумської міськради, яке суперечить законодавству, і формально вони праві.

Тепер садиба так ізалишиться за СумДУ, але у міністерства, схоже, немає на неї коштів, тому вона так і буде стояти і руйнуватися …

Депутати погодилися з винесенням цього питання на сесію, однак паралельно вирішили звернутися від імені комісії в СумДУ із запитом, що саме вони планують робити в садибі Харитоненка? Можливо, є сенс разом привести її в порядок і використовувати спільно?

До слова, у СумДУ на балансі є ще одна місцева історична пам’ятка – садиба Штерічевой на Басах, в якій розташовується медінститут. І треба віддати належне – потихеньку вуз ремонтує і реконструює тутешні споруди.

Нагадаємо, що до 2012 року в старовинній садибі був санаторій, потім лікарня, а пізніше – приватне підприємство. У лютому 2012-го Сумська облрада прийняла рішення про передачу садиби в держвласність для створення тут Сумським держуніверситетом студентського санаторію-профілакторію.

Під нього облаштували якраз садибний будинок. Також відреставрували частину, де розмістилося стоматотделеніе санаторію-профілакторію і стоматологічний навчально-науковий корпус медінституту СумДУ. Зараз відновлюють каплицю садиби і останнім будівля комплексу – флігель, в якому колись був БК.

Але чи потрібен вузу ще один значний комплекс, що вимагає чималих вкладень і закінчення реконструкції, – питання відкрите …

shans.com.ua

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *