Права жінок на військовій службі

Кількість жінок в українській армії постійно зростає. На військовій службі зараз близько 38 тис. жінок. Якщо брати до уваги представниць прекрасної статі, які обіймають у ЗСУ цивільні посади, то кількість сягає понад 50 тисяч. А в зоні бойових дій нині перебуває понад 5 тисяч жінок. Про особливості військової служби жінок на Армія FМ розповіла юрист ГО Юридична сотня Ірина Дмитренко.

За її словами, рівність усіх громадян перед законом закріплена статтею 24 Конституції України. Отже, жінки і чоловіки мають однакові права і обов’язки на військовій службі. Проте деякі особливості військової служби жінок пов’язані з питаннями охорони дитинства і материнства.

— Військовий облік умовно можна поділити на обов’язковий та добровільний. Обов’язковий — за медичної або фармацевтичної освіти. Добровільний за наявності спеціальностей і професій, визначених наказом Міноборони від 11.10.2021 року № 313, — зазначила Ірина Дмитренко.

Вона розповіла, що у воєнний час жінки, які перебувають на обліку, можуть бути призвані на військову службу або залучені до виконання робіт з забезпечення оборони. У мирний час жінки ідуть на військову службу, підписуючи контракт. Згідно з наказом №50 Міноборони, ухваленим 10 лютого 2022 року, усі посади рядового, сержантського, старшинського і офіцерського складу в Збройних Силах України доступні жінкам-військовослужбовцям.

— Проте вагітні жінки-військовослужбовці за їхнім клопотанням та відповідно до медичного висновку, а також жінки, які мають дітей віком до трьох років, за їхнім клопотанням, при неможливості виконання обов’язків на займаних посадах, можуть бути призначені на посади з меншим обсягом роботи — рівнозначні або нижчі, — поділилася юрист.

Як зазначила юрист, не допускається переведення на нижчі посади військовослужбовців без їхньої згоди із мотивів, пов’язаних із вагітністю, вихованням дітей віком до трьох років (до шести — за медпоказниками), або у зв’язку з тим, що вони є одинокими матерями (батьками) та мають дітей віком до чотирнадцяти років чи дітей-інвалідів.

Відрядження для вагітних військовослужбовців-жінок і тих, які мають дітей віком до чотирнадцяти років, можливе лише за їхньої згоди. А до складу добового наряду  військовослужбовці призначаються з дотриманням законодавства з питань охорони материнства і дитинства. 

— Жінок залежно від військового звання та посади дозволяється призначати: помічниками чергового військової частини; черговими; помічниками чергового КПП; черговими чи днювальними медпункту; черговими штабу, їдальні, посильними; черговими чи днювальними гуртожитку, — звернула увагу Ірина Дмитренко.

Вона наголосила, що заборонено призначати військовослужбовців-жінок на роботи, пов’язані з перенесенням і пересуванням вантажу, вага якого перевищує встановлені граничні норми.

Що ж до розташування військовослужбовців-жінок, то їм мають виділити окремі службові житлові приміщення. Якщо військова частина розташовується табором, військовослужбовців-жінок селять в окремих наметах або  приміщеннях.

Відпустки військовослужбовцям-жінкам надаються у зв’язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до  трирічного віку або тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до шестирічного віку (якщо обоє батьків військовослужбовці, то одному з них за їхнім рішенням).

— На підставі медичного висновку військовослужбовцям-жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 календарних днів (140 календарних днів при народженні двох і більше дітей чи ускладнених пологах), — сказала Ірина Дмитренко.

Що ж до нестатутних відносин, юрист зазначила, що в такому разі жінкам-військовослужбовцям слід звертатися до свого безпосереднього командира або до командира частини, якщо протиправні дії чинить безпосередній командир. А також на гарячі лінії МОУ, до військової служби правопорядку, військової прокуратури та правоохоронних органів за місцем вчинення таких дій.

armyfm

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *