“Стрімке поширення інфекції вже почалось” – начальник облуправління охорони здоров’я на Сумщині

"Стрімке поширення інфекції вже почалось" - начальник облуправління охорони здоров'я на Сумщині

Стрімке поширення коронавірусної інфекції на Сумщині вже почалося, вважає начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко. На його думку, цифри можуть зростати швидкими темпами за умов недотримання вимог карантину.

“Стрімке поширення інфекції вже почалось. І ми його спостерігаємо щодня, і на жаль, ось ці цифри – 600-700 (нових інфікованих – ред.) за добу – напевно, до цих цифр ми будемо адаптуватись і передбачаємо, що вони можуть бути врази більшими”, – сказав Бутенко.

Також він розповів про збільшення кількості тестувань.“За добу, за рахунок того, що обласний лабораторний центр уклав угоди з іншими закладами на проведення ПРЛ-тестування, ми зможемо опрацьовувати до 2 тис. зразків, це дасть можливість швидше отримувати результати тестів”, – вважає Бутенко.

За тиждень в області розгорнули 15 додаткових ліжок. Загалом їх тепер 1096.

Додаткові номери телефонів департаменту соцзахисту в Сумах

“На сьогодні кадрове забезпечення медичними працівниками залишається стабільним, проте таке значне поширення захворюваності, у тому числі серед медичних працівників, впливає на якість лікувального процесу. На сьогодні 16 закладів задіяні на лікування коронавірусної хвороби, на їхній базі розгорнуто 1 тисяча 96 ліжок, з яких зайнято 637”, – розповів Бутенко. За його словами, на ранок, 13-го листопада, завантаженість ліжок складає 58%, з 67 -ми реанімаційних ліжок зайняті 47.

Два заклади – обласна інфекційна лікарня та госпіталь – 100% забезпечені киснем.

“Ми отримали 50 кисневих концентраторів на два виходи, тобто це 100 кисневих точок. вони будуть розподілені по закладах у районах, які надають допомогу хворим на ковід-19”. У Сумах, за гроші міського бюджету, також закуплені 50 кисневих концентраторів на два виходи для міських лікарень, чекаємо на поставку цього медичного обладнання”, – розповів він.

“Кількість померлих з початку пандемії в області – 250 осіб, це 1,5%. Загальнодержавний показник смертності – 1,8%. Одужали понад 6 тисяч осіб, продовжує хворіти більш як 10 тис. людей, з них 371 – у лікарнях, 9 тис. 640 – вдома”, – повідомив Бутенко.

Щодо можливості розгортання немедичних закладів, то поки такий варіант не розглядають. “Спочатку мають бути заповнені медичні заклади”, – сказав очільник управління охорони здоров’я. – Також у нас є санаторії, наприклад, у Лебедині (дитячий), там буде медперсонал, кисень.

Перелік, звісно, розглядаємо, і говоримо про другий транш на кисень для резервування саме таких закладів, працюємо над цим. Сумщина ще має великий резерв у закладах охорони здоров’я. Другий транш на кисневу підтримку хворих очікуємо у розмірі 16 млн 200 тис грн”, – сказав Бутенко.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *