Сумські нейрохірурги виконали стентування сонної артерії, повернувши хворого до життя

Атеросклероз сонної артерії – проблема дуже серйозна, адже повне закриття просвіту артерії атеросклеротичними бляшками, які обмежують надходження крові до тканин головного мозку, призводить до ішемічного інсульту (інфаркту мозку) – вкрай тяжкого захворювання з високою смертністю та інвалідізацією.

У складних випадках хворим необхідна операція. Щоб вчасно виявити проблему та запобігти ускладненням, команда лікарів КПН «Центральна міська клінічна лікарня» діє злагоджено та швидко, застосовуючи, як сучасні методи діагностики, так і ендоваскулярні втручання. Один із останніх випадків у практиці фахівців нейрохірургічного відділення – виконане стентування сонної артерії, яке, без перебільшення, врятувало пацієнтові життя. Про це повідомляється на сторінці медичного закладу у Фейсбуці.

Возможно, это изображение (текст «A -07-1959 -24°0°»)

– 60-річний хворий сумчанин спочатку поступив у неврологічне відділення вже з клінікою ішемічного інсульту в басейні середньої мозкової артерії, – розповідає лікар-нейрохірург вищої категорії, кандидат медичних наук Володимир Колесник. – За два дні до цього у нього було два минущих порушення кровообігу (слабіли права рука-нога, а згодом їх відпускало), проте до лікарів чоловік не звертався. Контрольне обстеження на комп’ютерному томографі підтвердило наявність інфарктних явищ і тромбоз внутрішньої сонної артерії. Ми швидко забрали пацієнта в нейрохірургічне відділення – в ендоваскулярну операційну. При ангіографічному обстеженні виявили критичну субоклюзію (близько 98% атеросклеротичною бляшкою). Свідомість хворого була вже глибоко пригнічена – він не відповідав на запитання, взагалі не реагував на оточуючих.

Возможно, это изображение (текст «зображения»)

В ургентному порядку чоловікові було проведено стентування сонної артерії – ендоваскулярне встановлення стента в просвіт ураженої артерії. Тим самим вдалося запобігти розвитку територіального інфаркту (не загинула вся півкуля мозку) і відновити кровопостачання. На даний час хворий з позитивною динамікою. У нього поступово відновляються рухи в кінцівках, поки що затруднена вимова, з ним займається логопед.

Читати також:  На Сумщині поліцейські викрили двох чоловіків, які скоїли розбійний напад на 68-річну жінку

Завдяки злагодженій роботі – з лікарями швидкої (бригада якої оперативно доставила хворого в наш заклад), нашими неврологами, які оцінивши ситуацію відразу нас покликали, ми зробили спільну добру справу.

Окремо хотілось відмітити ще й співробітників нашого нейрохірургічного відділення: лікаря-нейрохірурга Максима Шаповала, операційних медсестер Яну Федчун та Христину Черемісіну та молодшу медсестру Віру Балашову, разом з якими було виконано стентування.

 

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *