Сумські вчені винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів

Журі конкурсу «Золотий каштан» оголосило переможців XXI Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт із проблем пакувальної індустрії.

У номінації «Технологія відходів та екологія» другою стала студентка СНАУ Тетяна Ярмош за конкурсну роботу «Чиста Україна» (керівник — Дмитро Бідюк).

«Що зробили? З Оксаною Мельник і Тетяною Ярмош підготували наукову роботу — у лабораторії СНАУ досліджували, як буде зберігатися свіжоспечений хліб у новій біорозкладаній і звичайній поліетиленовій упаковці. Упаковка зроблена з плівки за новою технологією FoodBIOPack.

Новизна її полягає в тому, що ми використовували вітчизняну сировину — неїстівний продукт переробки кукурудзи і розробили технологію для отримання плівки з неї на стандартному промисловому обладнанні. Ця плівка водостійка, міцна, прозора та ще й їстівна. Як зберігався хліб?

Ми спекли хліб і після охолодження упакували його в поліетиленову упаковку (використовувану в даний час для хлібобулочних виробів) і нову здатну біологічно руйнуватися. Зберігали при кімнатній температурі (+23°С) і в холодильнику (+5°С) 4 доби. Результат: різницю між ПЕ і біоупаковкою ми не побачили, вологість в ПЕ упаковці впала щодо початкової на 9-15%, в біо — на 11-17% на 4-у добу (у холодильнику менше, при кімнатній температурі більше).

Чому це важливо?

1. У перспективі виробникам харчової продукції можна буде переходити на нашу упаковку.

2. Ми вперше використали нашу плівку для упаковки харчової продукції (а не тільки для отримання пакетів) і науково довели можливість і перспективність заміни синтетичної упаковки.

3. Це стало поштовхом для досліджень зберігання харчових продуктів.

4. Ця плівка розкладається в умовах домашнього компостування за 40 діб (це ми досліджували, але результати потім).

Звичайно, плівка недосконала, і попереду ще багато роботи, щоб доопрацювати її та зробити не гірше синтетичної», — написав Дмитро у Фейсбуці.

sumypost

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *