Трохи фактів про новообраного голову Сумської облради

3 грудня, відбулася перша сесія Сумської обласної ради нового скликання. На ній, нагадаємо, головою облради вибрали 72-річного Віктора Федорченка. У Сумах він відомий давно. Був начальником Сумського обласного будівельно-монтажного управління тресту «Укрпобутпромбудмонтаж», заступником начальника Сумського обласного управління побутового обслуговування населення Мінпобуту УРСР, у 1990 році заснував ТОВ “ВКФ «Побутсервіс», на основі якого потім було створено ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко». Нинішній статутний капітал цього товариства становить 380 млн грн.

Відповідно до даних реєстру юридичних осіб, одним із засновників і керівником цього підприємства досі значиться Віктор Федорченко. Разом з ним засновниками товариства є його дружина Людмила та син Дмитро. Останній три роки тому потрапив під кримінал. Як повідомляло видання Данкор Онлайн, 4 вересня 2017 року Дмитро Федорченко побив водія службової машини ПАТ “Сумиобленерго”, та погрожував травматичним пістолетом йому і його пасажирам. За цим фактом Дмитру Федорченку правоохоронці вручили підозру за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство).

Як стало відомомо із реєстру судових рішень України, тоді ж на Дмитра Федорченка склали протокол за керування у нетверезому стані. У судовому реєстрі ми знайшли постанову Ковпаківського райсуду Сум про закриття адміністративної справи по керуванню напідпитку через закінчення строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Що стосується кримінального переслідування, в судовому реєстрі зазначено, що справа щодо обвинувачуваного Федорченка була закрита у зв’язку з примиренням сторін.

Новообраний голова облради також значиться керівником Спільного виробничо-комерційного українсько-італійського підприємства “ОЛІМП”. Одним із видів діяльності цього “ОЛІМПу” є діяльність ресторанів та барів. Цікаво, що зареєстровано воно на Покровській площі, 2, де розташований ресторан “Сан-Ремо”. А сам ресторан у рішеннях Сумської міської ради значиться під юридичною назвою ТОВ ВП «Олімп-К», кінцевим бенефіціарним власником якого є Віталій Куц — батько онука Віктора Федорченка Владислава Куца. Останнього місяць тому обрали депутатом Сумької міської ради від партії “Слуга народу”.

На цих виборах і сам Віктор Федорченко був обраний депутатом від “Слуг”. А до цього у 2015-му він очолював список партії “Наш край” до Сумської міської ради. За цим же списком балотувалася до міськради його донька Лариса Куц, що керує приватним медичним центром “Еледія”.

У 2010-му Партія регіонів висувала Віктора Федорченка кандидатом на посаду Сумського міського голови. А у 2006, як писав Данкор Онлайн, Віктор Федорченко був членом Соціалістичної партії України.

Його будівельна компанія “Федорченко” неодноразово фігурувала у скандалах стосовно використання землі. Так у 2013 році Вищий господарський суд України стягнув з компанії “Федорченко” шкоду за самовільне використання земельної ділянки на вулиці Дем’яна Коротченка (нині Івана Сірка) 12/1, – пише видання “Наші гроші”А в січні цього року судді надавали дозволи слідчим на доступ до документів фірми Федорченка у зв’язку з розслідуванням можливого привласнення бюджетних коштів на реконструкції будівлі казарми під окрему бойову прикордонну комендатуру «Суми».

Також минулого року ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко» фігурувала у кримінальному провадженні стосовно недбалості військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки України, що спричинило тяжкі наслідки. Ідеться про реконструкцію будівлі спеціального призначення у Києві, де загальна вартість робіт складала понад 15 мільйонів. Будівельна компанія “Федорченко” здійснювала коригування проєкту будівництва цього приміщення Служби зовнішньої розвідки а також авторський нагляд за будівництвомВ ухвалі слідчого судді Печерського райсуду Києва зазначено:

Згідно акту готовності об`єкта до експлуатації від 21.12.2017, який підписаний замовником – СЗРУ, а також ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «ФЕДОРЧЕНКО» та підрядними організаціями, будівництво на об`єкті вважається закінченим та об`єкт готовий до експлуатації.

Наказом Голови СЗРУ від 15.04.2019 № 179/ДСК призначене службове розслідування з метою встановлення фактів заподіяння державі матеріальної шкоди посадовими особами СЗРУ в ході виконання будівельно-монтажних робіт з реконструкції будівлі спеціального призначення, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32.

Під час проведення службового розслідування встановлено: жодна із систем не перебуває в справному стані і не придатна до експлуатації, а саме охоронна сигналізація, відеоспостереження, контролю та управління доступом, периметрова сигналізація та охоронне освітлення, пожежна сигналізація, з причин відсутності складових елементів цих систем (модулі, деталі тощо), вартість відсутніх елементів відповідно до актів прийому-передачі становила 341 700,03 грн.

Також, виявлені численні порушення виконання будівельних робіт, що створюють значні ризики в пожежній безпеці об`єкта.

Службовим розслідуванням встановлено, що державі в особі СЗРУ завдано матеріальної шкоди (збитків) на суму 825 785,13 грн”.

Що цікаво, це кримінальне провадження про реконструкцію приміщення Служби звнішньої розвідки було відкрито 2 серпня 2019 року, тоді, коли зовнішню розвідку очолював Владислав Бухарєв — нардеп від Сумщини минулого скликання. Його дружину Олену пов’язували зі студією “Квартал-95”, а самого Владислава Бухарєва називали близькою до Президента Зеленського людиною. На Сумщині ж Бухарєва називали “хрещеним батьком” місцевих “слуг”. Нагадаємо, саме від партії “Слуга народу” обраний до обласної ради Віктор Федорченко.

ST

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *