У 4-й міській лікарні Сум хочуть закрити відділення для хворих з інсультами

 

Про це повідомила заступник начальника відділу охорони здоров’я Сумської міської ради Наталя Кіпенко на засіданні профільної депутатської комісії міськради 22 листопада.

За її словами, сьогодні в неврологічному корпусі 4-ї лікарні є два неврологічних відділення. Одне – працююче, яке й надалі будуть розвивати (для планового лікування неврологічних захворювань), друге – для хворих з інсультами, яке наразі хочуть закрити. Таке рішення прийняв головний лікар лікарні Андрій Сухомлин за погодженням з відділом охорони здоров’я.

Ця новина стала повною несподіванкою для членів депутатської комісії. Але Н.Кіпенко пояснила причини та запевнила, що хворі з інсультами будуть лікуватися в ЦМЛ:

– Вибачте, але інсульти не лікуються в чистому полі! При інсульті потрібна оперативна й багатогранна допомога, і у цих пацієнтів у 4-й лікарні немає таких шансів, як у центральній міській лікарні з її можливостями та обладнанням. Конкурувати с багатофункціональною установою, де є висококласна мультидисциплінарна бригада й підготовлені спеціалісти, які можуть поставити на ноги хворого з інсультом, установі, в якій є тільки лікарі-неврологи, їхні знання й руки і більше нічого – немає ніякого сенсу.

Як повідомила головний лікар центральної міської лікарні Валентина Домінас, на сьогодні їхня лікарня – єдина в Сумській області медична установа, де при інсультах проводять системний тромболізис в межах «терапевтичного вікна» та оперативне лікування хворих з ішемічним інсультом, що не тільки рятує пацієнту життя, а й дозволяє йому уникнути інвалідізації.

Ну а в 4-й лікарні замість відділення для хворих з інсультами (на першому поверсі неврологічного корпусу) вирішили розвивати хоспісну допомогу, а також улаштувати відділення реабілітації.