У Косівщинське водосховище під Сумами вилили 5000 літрів хлорели

5 серпня 2021 року за ініціативи та за кошти громадської організації «Косівщинське водосховище», у водний об’єкт «Косівщинське водосховище», що знаходиться на території Степанівської об’єднаної територіальної громади Сумського району внесено 5 000 літрів концентрату «Жива Суспензія Хлорела».

«Літо в цьому році особливо спекотне. Такі погодні умови вкрай негативно впливають та пригнічують природний стан водосховища. Тому з метою біологічного очищення водойми активістами громадського об’єднання вдруге за весняно-літній сезон цього року підживлено водосховище зеленою водоростю – хлорелою», – повідомив виконавчий директор громадського об’єднання «Косівщинське водосховище» Олександр СІТАК.

Хлорела – рід одноклітинних рослин з відділу зелених водоростей водорість, що синтезує протеїн, вуглеводи, целюлозу та інші речовини. Протеїну хлорела містить більше, ніж пивні дріжджі, соєве молоко. В ній вміщуються всі незамінні амінокислоти.

 Читати також: На Сумщині прогнозують найвищий клас пожежної небезпеки

За вмістом каротину, вітамінів В1, В2, В 12, Д хлорела перевищує рослинні корми. Вміст жиру складає до 5%. Хлорела цінна великим вмістом незамінних жирних кислот. В сухій речовині утримується від 5,5 до 10% золи, у складі якої багато фосфору.

За інформацією Інституту рибного господарства НААН України штучне внесення до рибогосподарських водойм культури зеленої водорості хлорели забезпечує: покращення технологічних та органолептичних властивостей води за рахунок біомелірації (очищення); заміна токсичних синьо-зелених водоростей на екологічно безпечних зелених; збільшення кормової бази для риб-фітопланктофагів (зокрема, товстолобика та білого амура) та «мирного» зоопланктону, який в свою чергу є основою живлення для молоді практично всіх господарсько-цінних видів риб, збільшення вмісту розчиненого кисню.

Хлорела має бактерицидні властивості завдяки вмісту в ній антибіотика, який застосовують як профілактичний і лікувальний засіб при захворюваннях риб, викликаних патогенними організмами, при порушеннях обміну речовин в організмі. Знищення патогенної мікрофлори у водному середовищі сприяє зменшенню захворювань гідробіонтів.

 Читати також: Станом на 6 серпня на Сумщині 78638 випадків COVID-19: нових за добу +49

Штучне культивування хлорели в рибогосподарських водних об’єктах є засобом покращення якості води та збільшення їх кормового потенціалу; доцільність використання даного засобу суттєво підвищується за стабільного «цвітіння» водойми. Необхідною умовою ефективності заходів з культивування хлорели є достатній рівень основних біогенних елементів у воді, який повинен становити мінеральний азот – не менше 0,5 мгN/дм3, мінеральний фосфор – 0,1 мгN/дм3.

Контроль та участь за проведенням робіт по внесенню хлорели у водойму здійснювали працівники Сумського рибоохоронного патруля, Державної екологічної інспекції у Сумській області, представники органу місцевого самоврядування.

Довідкова інформація: 23 квітня 2021 року за ініціативи та за кошти громадської організації «Косівщинське водосховище» у водний об’єкт «Косівщинське водосховище» внесено 4 000 літрів концентрату «Жива Суспензія Хлорела».

Сумський рибоохоронний патруль

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *