У ніч на 31 жовтня Україна переходить на зимовий час

В эти выходные Украина перейдет на зимнее время. 31 октября, в 4 часа утра украинцы переведут стрелки часов на один час назад.

Цими вихідними Україна перейде на зимовий час. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів.

У ніч на 31 жовтня, в неділю, о 4 ранку українці переведуть стрілки годинника на одну годину назад.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Як відомо, стрілки переводять двічі на рік (восени і навесні) в останню неділю жовтня і в останню неділю березня.

Чи відмовиться Україна від літнього часу

Україна вже відмовлялася від переведення годинників, але скасувати вирішили перехід не на літній, а на зимовий час. Це сталося у 2011 році та викликало хвилю обурення, оскільки рішення ухвалювалося вслід за Росією та урівняло час між Києвом та Москвою. Тому до зимового часу знову повернулися. Через 10 років після цього українські парламентарі знову винесли питання зміни часу на порядок денний.

У березні 2021 року Верховна рада у першому читанні підтримала запропонований на той час віце-спікером парламенту Русланом Стефанчуком законопроект №4201 “Про обчислення часу в Україні”. Нардеп пропонував скасувати перехід на літній час, оскільки переведення годинників негативно впливає на здоров’я українців.

Законопроект не зміг пройти друге читання. Нардепи направили документ на доопрацювання, щоб після цього винести його на повторне голосування, якого досі не сталося. Через півроку після цього Стефанчук заявив, що наразі питання скасування переведення годинників не на порядку денному, тому розгляд законопроекту поки не планується.

“Голосувати його в період літнього часу, як на мене, немає сенсу. Бо ідеологія, яка закладалася, це зберегти природний для України зимовий час. Я думаю, що після того, як Україна перейде на зимовий час, ця дискусія знову має бути піднята, але в сукупності з рішеннями ЄС, який також висловлювався за скасування”, – сказав ініціатор законопроекту.

Вірогідно, чекати у найближчому майбутньому скасування переходу на літній час не варто, але все ж лишаються сподівання, що парламентарі знову обговорять це питання до кінця березня 2022 року.

rbc

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *