У Сумах депутати погодились фінансово допомогти Котельні північного промвузла

У Сумах депкорпус надав згоду на видачу позики приватній компанії з грошей комунального “Шляхрембуду”, аби котельня розрахувалась з боргами за газ. Мова йде про погашення частини боргу Котельні північного промвузла перед “Сумигазом”. Інакше газ котельня не отримає. На 28 жовтня через це третина міста залишається без опалення.

За словами голови бюджетної комісії Вадима Акпєрова, з бюджету на це кошти надати не можуть. Допомогу можуть спрямувати комунальні підприємства, які мають прибуток, сказав він.

“Сьогодні в нас єдине, мабуть, підприємство, яке працює з прибутком, – “Шляхрембуд”. Ми сьогодні проголосували — в бюджеті додаткові гроші наперед за зимовий період “Шляхрембуду”. “Шляхрембуд” бере на себе зобов’язання надати поворотну допомогу зараз КПВВ для того, щоб вони змогли хоча б першу частину грошей дати “Сумигазу” і запустити”, — каже Акпєров.

Про яку суму позички йдеться, та в які строки Котельня має повернути її бюджету, міський голова Олександр Лисенко поки не говорить.

Читати також: Графік роботи пунктів щеплення від COVID-19 на вихідних у Сумах

“Це переговорна процедура між двома суб’єктами господарювання. Я хотів би наразі її не оголошувати, тому що домовленостей щодо уже чітко визначеної суми і цифри вони зараз мають тільки в пропозиціях”, — сказав він.

Також 27 жовтня депутати вирішили спрямувати близько 60 млн грн на компенсацію в тарифах на опалення: 33 млн грн – для бюджетної сфери і 24 млн – для населення.

Нову дату початку подачі тепла до будинків, які обслуговує Котельня північного промвузла, назвали 28 жовтня – це 1 листопада. Її озвучив міський голова Олександр Лисенко під час зустрічі з міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим, який був в області. Також йшлось про гарантії, які надає держава для можливості стримати зростання тарифів на тепло цієї зими. За словами урядовця, різницю між тими тарифами, які мають бути, та які затверджуватимуть на місцях, покриватимуть з податків і зборів, які лишатимуться на місцях.

“Збільшення на 2022 рік — на 4% ПДФО, які будуть залишатися громадам. Це досить суттєвий крок назустріч, на підтримку. Далі ми залишаємо в проєкті держбюджету 22-го року акцизний податок, який також залишається громадам. Ті, громади, які — на рівні податку спроможності нижче коефіцієнту 0,9 будуть отримувати додаткову субвенцію, компенсаторну для сталого проходження цього періоду. Ну, і безумовно Меморандум передбачає також підтримку органів місцевого самоврядування, в тому і полягає співробітництво з обох боків”, — сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Олексій Мошкало

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *