У Сумах на Баранівці під виглядом садового будиночка споруджують супермаркет

Будівництво на Баранівці, відразу за мостом через Псел, яке вже кілька місяців привертає увагу місцевих мешканців своїм розмахом, по документам виявилося… садовим будиночком.

І доки всім очевидно, що величезний ангар з металоконструкцій має явно комерційне призначення, сумська міська влада в упор бачить там лише обриси скромного приватного дуплекса, в який нібито планують мирно заселитись звичайні сумські родини. Влада просто закриває очі на очевидні порушення, які чинить забудовник, пише SP.

Звісно, на фоні грандіозних забудов центру міста, коли більшість об’єктів споруджуються зі значними порушеннями, «маленький» об’єкт на Баранівці навряд чи здатний привернути чиюсь увагу. Проте ним зацікавилися активісти Сумської ГО «Агенція міського розвитку», які винесли цю скандальну забудову на суспільне обговорення та залучили до вирішення проблеми навіть нардепів.

Хто і що будує на Баранівці

Отже, дві суміжних ділянки землі за адресою вул. Марії Приймаченко, 2/2 та 2/3 мають цілком мирне призначення: присадибна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку та господарських споруд. В 2017 році ці ділянки були виділені міською владою двом ветеранам АТО, які, у свою чергу, в листопаді 2018 року продали їх в одні руки. Новою власницею, згідно реєстрів, стала громадянка Наталія Нечаєва.

Незабаром виявилася досить цікава обставина: Наталія Нечаєва, відповідно до даних держреєстру, є засновницею (учасником) ТОВ «Євробуд СС», що зареєстровано в одному з офісів на Петропавлівській. І саме в цьому ж офісі зареєстровано громадське об’єднання «Українська асоціація інвалідів АТО». Організація, яка опікується в тому числі і питаннями забезпечення ветеранів АТО землею для будівництва.

З цього виникає цілком логічне питання: а чи не має вся ситуація ознак маніпуляцій з землею для атошників? І чи не є заздалегідь спланованим схема з виділенням досить ласої фасадної ділянки на Баранівці «своїм» людям з подальшим викупом і початком грандіозного комерційного будівництва?

Ще на початку року, коли обриси майбутньої споруди почали непокоїти місцевих мешканців та сумську громадськість, небайдужі активісти звернулися до нардепа Тетяни Рябухи з пропозицією підключитись до з’ясування всіх обставин скандальної забудови та сприяти дотриманню закону та інтересів громади.

Сліпа сумська влада бачить «обриси будиночку», а не величезний ангар

У своєму зверненні вони наголосили на очевидних порушеннях. Окрім того, що комерційне будівництво ведеться на ділянці, призначеній для спорудження приватного житла, така споруда апріорі є неможливою в цьому місці також через порушення будівельних норм. І одна з них – відсутність на Баранівці централізованої каналізації.

Читати також: У Сумах поліцейські оперативно затримали чоловіка, який проник до чужої автівки

Тетяна Рябуха поставила відповідні питання чиновникам. Проте на своє звернення до міської влади отримала досить цинічну відповідь від місцевих архітектурних діячів, які, як виявилося, жодних порушень не вбачають, а збудована споруда, на їх думку, цілком вкладається у «об’ємно-просторові наміри» будівництва здвоєного приватного будиночку.

У листі за підписом начальника Управління архітектурно-будівельного контролю Сумської міськради А. Довбні на адресу нардепа стверджується, що ці ділянки по 10 соток і справді виділені для будівництва та обслуговування житлового будинку. Начальник управління підтверджує, що на місці зафіксовано змонтовані металеві конструкції, встановлені на стрічковий фундамент.

Пан Довбня, з посиланням на чиновників іншого підрозділу СМР, Департаменту ресурсних платежів, заявляє, що наразі неможливо підтвердити або спростувати факт нецільового використання земельних ділянок. Тож змонтована конструкція «відповідає об’ємно-просторовим рішенням намірів забудови та обмеженням передбаченим будівельними паспортами».

Забудовникам закон не писаний?

Звісно, всі ми звикли, що вітчизняні чиновники схильні бачити лише те, що хочуть бачити. Або те, що може принести їм відповідний зиск. Але в даному випадку «сліпота» сумських можновладців може викликати справжній когнітивний дисонанс: будь-яка людина без порушень зору побачить, що ще в січні 2021 року це явно був не анонсований у будпаспорті дуплекс, а комерційний павільйон.

Отже сліпі чиновники з сумської архітектури мали би знати, що відповідно до діючих державних будівельних норм (ДБН), Порядку видачі будівельного паспорту та інших нормативних актів будівництво зблокованих будинків, навіть якщо забудовник хоче вдати, що будує дуплекс, вимагає видачі не будівельного паспорту, а містобудівних умов та обмежень.

Читати також: На Сумщині рятувальники вивільнили корову, яка провалилась в металеву бочку

Індивідуальний житловий будинок та зблокований будинок є різними видами споруд і вимагають різної документальної регламентації. Тобто просто будпаспорту в даному випадку явно недостатньо.

Але міські чиновники, підміняючи поняття та факти у відповіді народному депутату, або тим самим демонструють кричущу некомпетентність та незнання законів та порядків, або свідомо маніпулюють фактами аби ввести в оману представника Верховної Ради та сумську громадськість.

Тим більше, що навіть з фотографій видно, що на вказаних земельних ділянках ведеться будівництво не двох (навіть зблокованих, з господарськими спорудами) житлових будинків, а будується один об’єкт на єдиному фундаменті площею близько 1000 кв. метрів. І це є порушенням навіть тих незаконно виданих будівельних паспортів, на які нібито посилаються чиновники.

Розуміючи, що влада своїми діями дає чіткий сигнал, що не збирається дотримуватись вимог закону та інтересів громади, активісти звернулися до органів прокуратури з вимогою розпочати розслідування скандального будівництва. За заявою вже зареєстровано кримінальне провадження, а його розслідування доручено органам Національної поліції.

Заявники наполягають аби поліція всебічно вивчила цю справу і припинила порушення законів та будівельних норм забудовником, який так свавільно почав будувати невідомо що на не призначеній для того землі.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *