У Сумах на вул.Праці підприємці захопили шматок землі?

Ідея з будівництвом багатоповерхового будинку на вул. Праці, 52, в Сумах одразу не сподобалась місцевим депутатам – представникам постійної земельної комісії.

При першому ж розгляді питання Расул Галаєв зазначив, що на Праці просто хочуть втулити семиповерхівки між двома п’ятиповерховими будинками. «Відстань між будинками залишиться метрів до десяти з одного боку і з іншого. Людям закривають сонячну сторону! Плюс додатково хочуть забрати дворову територію », – розповів він тоді. У підсумку в плані землі земельна комісія прийняла рішення відмовити.

Тим не менш, через кілька місяців, будівництво таки розпочалось. Тому на засіданні 10 жовтня депутати вирішили з’ясувати, на якій підставі. Адже навіть візуально створюється враження, що там відбулось захоплення землі. Та й взагалі, як могли на такий крихітний ділянку видати містобудівні умови і обмеження? Дому ж необхідна територія під зелену зону, майданчики, парковки і т.д.?

24 жовтня до цієї проблеми повернулись знову. Замначальника міськуправління архітектури Ольга Бондаренко доповіла, що архітектурну документацію управління видало на підставі заяви та пакету документів від ТОВ «Сумчани СД». Таким чином, ТОВ отримало містобудівні умови і обмеження для проектування 7-поверхового багатоквартирного житлового будинку на вул. Праці, 52, ще 20 березня цього року. Правда, після в ці умови вже два рази вносилися зміни – від 16 серпня і від 26 вересня. Цільове призначення земельної ділянки – для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку – відповідає Генплану м Суми і Плану зонування території Сум. Ділянка розміщена на території змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови (Ж-3, Ж-4). Тобто, повідомила вона, наміри забудовника відповідають чинній містобудівної документації щодо розміщення будинку. Відповідальність же за дотримання вихідних даних, СТРОЙНОРМА при проектуванні будинку несе сертифікований архітектор-проектант (площа забудови, поверховість, протипожежні відстані).

– Але як же видали містобудівні умови і обмеження, коли площа земельної ділянки забудовується повністю? Адже за нормами має бути забудовано лише 40% ділянки (для 6-8-поверхових будинків)? – здивувався депутат Василь Гончаров.

А Олег Левченко взагалі заявив, що депутати так зрозуміли ситуацію: містобудівні умови були видані на підставі території під благоустрій … Невже так можна робити ?!

На це представник архітектури пояснила, що не зовсім розуміє, звідки депутати це взяли. Однак в будь-якому випадку, управління архітектури відповідає лише за загальні, глобальні питання. У даній ситуації наміри забудовника відповідають плану зонування – житлова забудова до 10 поверхів. «І все, ми більше нічого не можемо сказати. Проект робить сертифікований архітектор, який і повинен врахувати госстройнорми проектування, в які входять і розриви між будівлями, і щільність забудови, і не тільки. Наприклад, площа за-будівництва нормується ДБН і від загальної площі повинна становити 40%, – це норматив, який проектант не повинен порушувати », – відрізала О.Бондаренко.

– Але ж на Праці по тому проекту, що нам показали, – площа забудови – 95% всієї ділянки! – обурився Олег Левченко. – І як передбачити, щоб проектувальник не порушив норми?

– Він сам несе відповідальність і в разі серйозних порушень може втратити сертифіката. ДАБК повинен перевірити всі документи і будівництво.

– Але будинок-то буде вже стояти, з порушенням всіх норм і правил! – обурився В.Гончаров.

Прояснити ситуацію взялася начальник міськуправління земельних відносин Анна Стегній, яка заявила, що причина багатьох таких порушень зараз, як не дивно, все ж в договорах на благоустрій:

– Архітектура просто видає умови, яких повинен дотримуватися проектант. Але проектант, мабуть, надходить так, як розуміє ситуацію. І стосується це типового договору на благоустрій. Цей договір затверджений міськрадою в 2014 році, сам він називається «Про закріплення території для утримання в належному санітарно-технічному стані» – він не передбачає благоустрою (бо благо-устрій – це розміщення окремих об’єктів та елементів), а повинен припускати тільки

саночисткою території. Але в його тексті чомусь написано: «утримання території в належному стані та забезпечення благоустрою». І люди розуміють це формулювання так, як їм вигідно її розуміти. Треба зобов’язати інспекцію переробити договір. Щоб всі розуміли, що договір укладається тільки на прибирання території, а не на складування будматеріалів, установку кранів, огорожу і т.д. Головний архітектор каже, що законодавством взагалі не передбачено розробку проектів благоустрою. І інспекція не може укладати такі договори. Вони повинні бути тільки на санітарне утримання, а не на благоустрій.

По-друге, коли укладається договір і дається дозвіл на порушення елементів благоустрою, теж виходить нісенітниця. Який елемент благоустрою, як правило, порушується? Асфальтове покриття, наприклад, відповідають в інспекції. А в законі про благоустрій написано, що елементи благоустрою можна порушувати тільки з дозволу балансоутримувача. Але балансоутримувач – неможливо інспекція!

Тому депутати вирішили, що по ситуації з забудовою на вул. Праці, 52, необхідно негайно звернутися в ДАБК (щоб будівництво і територію забудови перевірили фахівці), а також в інспекцію з благоустрою – з вимогою розірвати договір на благоустрій на праці, 52, і в подальшому внести зміни в Правила благоустрою і типовий договір.

Ваш Шанс