У Сумах немовлят понад місяць не щеплюють проти туберкульозу через відсутність вакцин

У Сумах немовлятам понад місяць не роблять щеплення проти туберкульозу через відсутність вакцини БЦЖ. За цей період тільки у міському пологовому будинку народилось 129 малюків.

Біля міського пологового будинку сумчанку Марину Білоцерківець разом із донечкою Мирославою зустрічає родина. Дівчинка народилася чотири дні тому. 1 березня її мали б щепити проти туберкульозу, проте вакцини БЦЖ немає. На вакцину чекатимуть, говорить Марина, і планують зробити щеплення, коли вона з’явиться.

Зараз у пологовому будинку немовлят щеплюють тільки від гепатиту В. Від туберкульозу востаннє вакцинували у січні, розповіла лікарка педіатр-неонатолог Ірина Костюкова.

Читати також: У Сумах BMW в’їхав у зупинку громадського транспорту (відео)

“Жінки поступають на дільницю з рекомендаціями провести щеплення в умовах поліклініки при наявності вакцини, за чим буде слідкувати вже дитячий лікар чи сімейний лікар”, – пояснила вона.

За словами директорки міського пологового Ольги Чирви, заклад потребує близько 2 тисяч доз вакцин БЦЖ на рік.

Вакцини мали бути закуплені за кошти UNISEF ще у 2019 та 2020 роках, розповіла представниця прес-служби МОЗу Ярина Яковишин.

“Наразі партія вакцин прямує в Україну, там якісь трошки логістичні питання. Ми думали, що буде ще минулого тижня поставлені, чекаємо з дня на день. Від МОЗу нічого не залежить, кошти були перераховані ще у 2018 році. Це затримка у UNISEF у поставках”, – зазначила вона.

Читати також: На Сумщині стартує операція «Першоцвіт» 

Якщо дитину не вакцинували у пологовому, виникає ризик зараження туберкульозною паличкою, розповіла лікарка-фтизіатр Любов Купрієнко.

Якщо дитина щеплена, у неї будуть в організмі антитіла, які будуть її захищати. Як тільки вакцина буде у нас, ми почнемо цих дітей вакцинувати, але коли вона буде – невідомо”, – пояснила лікарка.

За словами обласного лікаря фтизіатра Наталії Біловоленко, на Сумщині у 2020 році на туберкульоз захворіли шестеро дітей віком до 18 років. У порівнянні з попереднім роком, це майже у п’ять разів менше. Аби дізнатися, коли в область привезуть вакцину БЦЖ, Суспільне надіслало запит до пресслужби UNICEF в Україні.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *