У Сумах підприємець набралася замовлень, зібрала гроші і закрила підприємство

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області виявило факти шахрайського заволодіння грошовими коштами громадян у зв’язку з реалізацією неіснуючих пластикових вікон.

У листопаді 2020 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області (далі – Головне управління) надійшла скарга від громадянина про те, що 02.10.2019 року ним був укладений договір № СА 00251 з ФОП Велес М.С., яка здійснювала діяльність за адресою: м. Суми, вул. Леваневського, буд. 16, офіс «Окна № 1» згідно якого суб’єкт господарювання зобов’язана була організувати роботи по виготовленню та передачі у власність ПВХ конструкцій, тобто пластикових вікон.

Вартість пластикових вікон становила 8318 грн. Не маючи повної фінансової можливості оплатити всю суму, споживач оформив у АТ КБ «ПРИВАТБАНК» кредит (миттєву розстрочку), кошти за яким отримав зазначений суб’єкт господарювання.

Через три тижні після здійснення замовлення та розрахунку, споживач почав телефонувати в різні проміжки часу на номери телефонів, що були зазначені в договорі, проте телефон був вимкнутий. Коли споживач приїхав до офісу «Окна № 1» по вул. Леваневського 16, де здійснювала підприємницьку діяльність ФОП Велес М.С., то виявилось, що дане приміщення вже орендує інший підприємець.

В ході опрацювання звернення споживача було виявлено, що на сьогоднішній день своїх зобов’язань згідно договору № СА 00251 ФОП Велес М.С. не виконала, ПВХ конструкції, тобто пластикові вікна виготовлені та передані у власність споживачеві не були. При цьому, згідно даних безкоштовного Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ФОП Велес М.С. через три місяці після реєстрації припинила свою діяльність, що свідчить про те, що вона завідомо знала про те, що не буде виконувати договірні зобов’язання.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 190 КК України, шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою та карається штрафом від 34 до 51 тис. грн. або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Протестуватися на віл безкоштовно можна вдома

За таких обставин є підстави вважати, що Велес Марія Сергіївна згідно договору отримала від споживача кошти у сумі 8318 грн. та зобов’язана була організувати роботи по виготовленню та передачі у власність ПВХ конструкцій, тобто пластикових вікон (загальна площа замовлення становила 3,066 м2; колір профілю білий; заповнення 4-16-4; профіль ПВХ Win-Open). Проте, на сьогодні своїх зобов’язань остання не виконала та кошти споживачеві не повернула, тому відповідні дії підпадають під визначення шахрайства в статті 190 Кримінального Кодексу України.

Враховуючи очевидне спрямування умислу ФОП Велес М.С. на заволодіння грошовими коштами шляхом обману та зловживання довірою відділом правового забезпечення Головного управління були направлені звернення до ГУНП в Сумській області та органів прокуратури щодо відкриття кримінального провадження згідно ст. 190 КК та з’ясування в ході досудового розслідування фактів ймовірного шахрайського заволодіння ФОП Велес М.С. коштами інших довірливих громадян та вжиття заходів для їх повернення споживачам.

Доречі, відповідна схема «шахрайства з вікнами» давно відома на території нашої області.

Головне управління закликає споживачів бути обережними при замовленні послуг та уникати повної попередньої оплати суб’єктам господарювання. Найкращий спосіб захисту, оплачувати товари, роботи і послуги по факту їх отримання.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *