У Сумах презентували виставку “Герої серед нас”

Проєкт “Герої серед нас” презентували в Конгрес-центрі Сумського держуніверситету. Це – робота 13-ти сумських фотографів з 13-тьма учасниками бойових дій на сході. Підготовка до виставки тривала близько року. Результат показали 4-го грудня.

Своєю гордістю називає чоловіка, Івана Шаповала, який є одним з учасників проєкту, Юлія Шаповал. “Стільки років поруч, і він не тільки поруч із нами, а і поруч із нашою країною”, – говорить Юлія. На виставку прийшла і донька воїна, Уляна. Вона розповідає, що в мирному житті її тато працює рятувальником. Їй сподобалося фото, де він зображений саме таким, говорить Уляна.

Крім роботи рятувальником, два роки життя Іван воював на сході країни. Сьогодні разом із родиною дивиться на дві свої іпостасі, втілені в одній світлині.

У Сумах презентували виставку "Герої серед нас"

“Я не очікував такого результату, дуже все красиво. Мені не властиво фотографуватися, але це пройшло легко і просто. Було організовано все добре, спокійно”, – розповідає Іван.

Фотографував Івана сумський фотограф Сергій Чепульський. “Головна складність була – просто організуватися, знайти час всім учасникам. Треба було приміщення . Мені сподобалося, світло гарно лягло, працювалося легко, Іван дуже слухняна модель, виконував всі вказівки”, – розповідає фотограф.

Читати також: У Сумській області на російському кордоні відбувся збройний конфлікт під час затримання порушників

Героїв – 13. Поліцейські, медики, офіціант, чиновник, працівники виробництв – усі зображені на фото у двох образах – військовому та зі свого повсякденного життя.

У Сумах презентували виставку "Герої серед нас"

“Я слюсар-ремонтник на СМНПО ім. Фрунзе. Андрій (Андрій Букін, організатор – ред.) мені подзвонив і каже: проект є такий. Кажу: є люди достойні, а він – ні, нам треба такого”, – розповідає інший учасник проєкту Юрій Горобець.

Його дружина Надія говорить, що відчуває гордість за чоловіка. “Він не сидів вдома, як багато моїх знайомих, він сказав: який же я приклад для своїх синів, якщо сидітиму вдома”, – згадує Надія.

Фотограф Дмитро Зубченко фотографував учасника бойових дій Сергія Свинаренка. Фото кілька місяців тому зробили з другої спроби – у полі надвечір.”Один з небагатьох способів висловити свою вдячність, своє захоплення бійцями. Як ви бачите, це звичайні люди, з якими ми пліч-о-пліч кожен день, і кожен із них – герой”, – говорить фотограф.

За приклад взяли подібні проєкти, які були в США та Ізраїлі, але там був один фотохудожник, розповідає ініціатор проєкту Андрій Букін.

У Сумах презентували виставку "Герої серед нас"

“Ми змінили концепцію, у нас 13 героїв і 13 різних художників. Ми це зробили, щоб роботи не повторювали одна одну, щоб концепція зберігалась, але вони були унікальними. Нам було важливо показати, що герої – серед нас, вони ходять тими ж вулицями, і ми їх можемо зустріти в супермаркетах, коли викликаємо швидку”, – говорить Андрій.

Виставку можна побачити в холі Конгрес-центру СумДУ. Вона триватиме два тижні, до середини грудня. Потім організатори планують показати роботи в інших куточках Сумщини та в інших містах України.

У Сумах презентували виставку "Герої серед нас"
Анна Скрипняк suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *