У Сумах власника мережі ресторанів оштрафували за неоформлених працівників

На початку 2020 року Управлінням Держпраці на території Сумської області проведена масштабна кампанія з інформування суб’єктів господарювання щодо найбільш ефективних способів додержання законодавства з питань оформлення трудових відносин. В ході превентивної роботи суб’єктам господарювання наголошували на неприпустимості допуску працівника до роботи без укладання з ним трудового договору.

Після закінчення інформаційно-роз’яснювальної кампанії на виконання доручення Прем’єр-міністра України інспекторами праці здійснені ряд інспекційних відвідувань з питань належного оформлення трудових відносин серед підприємств Сумщини. 

 Так, фахівцями перевірене ТОВ «Сімейний ресторан груп», яке здійснює свою господарську діяльність в закладах харчування SUSHIART, Pub Johnny English та Велика матуся, та знаходиться на території м. Суми в торгівельному центрі «Лавина» на 3-му поверсі. В ході перевірки встановлено факт допуску до виконання робіт 6 працівників без належного оформлення трудових відносин. Слід зазначити, що серед неоформлених працівників були офіціанти та кухарі, які кожен день обслуговували клієнтів, і дітей в тому числі, без будь-яких санітарних книжок та медичних довідок. 

За результатами інспекційного відвідування складений акт та внесений припис щодо усунення недоліків. Суб’єкт господарювання виконав припис в повному обсязі, про що надав до Управління відповідні документи, проте відповідно до абз.2 ч.2 ст.265 КЗпП державним органом на підставі акту інспекційного відвідування винесено постанову про накладення штрафу у розмірі 283380,00 грн за порушення вимог ч.3ст.24 КЗпП. 

Читати також: У Сумах поліція виявила жартівника-«мінера»

Товариство не погодилось із постановою Держпраці та з метою її оскарження звернулося до суду. Суд першої інстанції частково задовольнив вимоги ТОВ «Сімейний ресторан груп». Не погоджуючись з рішенням Сумського окружного адміністративного суду державний орган звернувся до Другого адміністративного апеляційного суду, який за результатами аналізу всіх доказів скасував рішення першої інстанції та визнав законною постанову про накладення штрафної санкції щодо використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

До слова, під час інформаційно-роз’яснювальної роботи інспекторами праці були вручені інформаційні буклети з питань належного оформлення безпосередньо директору вищевказаного закладу харчування, крім того чоловік запевняв держслужбовців, що всі його працівники працюють за трудовими договорами, хоча саме в цей час поруч з ним виконували роботи кухарі, які, як встановили пізніше, працювали без трудових договорів. Даний факт підтверджується відповідними фотоматеріалами. 

Звичайно основною метою Держпраці є, в першу чергу, попередження та недопущення порушення трудового законодавства та активна превентивна робота, але вчасно усувати недоліки повинен сам роботодавець. У разі небажання працювати законно підприємству можуть загрожувати відповідні штрафні санкції. 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *