У Сумській обласній лікарні відкрили нове відділення фізреабілітації

Нове відділення фізичної реабілітаційної медицини Сумської обласної лікарні щодня може приймати до 200 пацієнтів. Тут лікують хворих з неврологічними та ортопедичними патологіями як у стаціонарі, так і амбулаторно. Відповідні пакети на ці послуги лікарня підписала із Національною службою здоров’я.

Нове відділення відкрили у будівлі обласної лікарні на Ковпака. Тут приймають пацієнтів із усієї області. Одна з них – Світлана Опаренко. Жінка три місяці тому зламала руку. Зараз у неї – третій візит сюди: у вихровій ванні сподівається покращити функції м’язів і суглобів кисті руки.

“У мене був перелом і рука погано розгиналася. Зараз проходжу процедури, мені легше, краще розробляється кисть. Погано відновлювалася рухливість руки, довго у гіпсу була. Тепер водні процедури дуже гарно сприяють”, – розповідає вона.

У Сумській обласній лікарні відкрили відділення фізреабілітації

У відділенні є блок електролікування, водолікування, теплолікування, фізичної та ерготерапії – це відновлення рухових функцій та дрібної моторики. Є також спеціальні тренажери та зал лікувальної фізкультури. Лікар Андрій Кузьменко показує один з тренажерів – це стельова рейка для пацієнтів, які перенесли інсульт і знову вчаться ходити.

Реабілітація у Сумах

“Ми пацієнта поміщаємо у цей модуль і з допомогою цього вчимо ходити. У нас є також реабілітаційні сходи, можемо й ними ходити, залежно від того, що нам потрібно”, – розповів він.

Також є душові зали з обладнанням для лікування психосоматичних захворювань та посткоронавірусних синдромів, ванни з гідромасажами і підводною терапією. Наприклад, ванна для горизонтального витягування хребта – єдина в області.

У Сумській обласній лікарні відкрили відділення фізреабілітації

Завідувачка відділення фізичної реабілітаційної медицини Ніна Олейніченко розповідає, як вона працює: “Пацієнт лягає на горизонтальне підмостя, прив’язується поясами і в воді надається відповідна програма залежно від того, де і що ми будемо підтягувати: чи шию, чи поперек, чи грудний відділ”.

Читати також: У Шостці мітингували проти відкриття «Епіцентру» і обмеження роботи невеликих магазинів

“Ми проводимо витягування у воді. Менш травматичне, але ми можемо лікувати м’язи, міофасціальний синдром, коли м’яз погано працює, знеболювальний ефект дуже прекрасний”, – каже вона.

Лікування для пацієнтів спеціалізованих відділень та за електронним направленням сімейного лікаря, за програмами реабілітації – безкоштовне. Без такого (за власним бажанням) – за гроші.

У Сумській обласній лікарні відкрили відділення фізреабілітації

“У нас на базі неврологічного та ортопедичного відділення відкрито по п’ять реабілітаційних ліжок, тобто – 10. Ми, згідно з цими направленнями, пацієнтів будемо класти у ці відділення, конкретно для реабілітації. Це чи після ішемічного, чи після інсультів, чи після артроскопії, чи після втручання на суглобах. У нас є таке обладнання, де ми можемо надавати повноцінну реабілітаційну допомогу”, – говорить Олейченко.

Читати також: У Сумах намагалися пограбувати супермаркет на СКД (відео) 

У відділенні працюють 8 лікарів: фізіотерапевти, фізичні терапевти, ерготерапевти та рефлексотерапевти, їхні асистенти та медсестри. За день відділення може прийняти близько 200 людей. Зараз там лікують 30.

Відділення реабілітації розмістилось у новому корпусі лікарні. Будувало його підприємство “Сумбуд”. Угоду уклали у грудні 2018 року – на більш як 50 млн грн., у листопаді 2020 року ціну робіт зменшили на понад 5 млн грн. Будують там коштом державного бюджету та обласного.

2020 року, відповідно до картки проєкту, що фінансувався з фонду регіонального розвитку, з державного мали отримати на роботи 24, 6 млн грн, з обласного – понад 2,7 млн.

У системі Prozorro є ще кілька тендерів на будівельні та проектувальні роботи для другої черги будівництва, тому щоб дізнатися скільки саме грошей витратили на ремонт та обладнання відділення реабілітації, редакція направила запит до обласного департаменту капітального будівництва, яке було замовником робіт.

suspilne

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *