В Україні можуть тимчасово заборонити транспортне сполучення між містами

Президент Володимир Зеленський звернувся до Кабміну з рекомендаціями щодо нових обмежень для недопущення поширення коронавірусу. Ухвалити їх уряд може вже сьогодні, 16 березня.

Так, Зеленський рекомендував Міністерству інфраструктури заборонити з 18 березня (о 12:00) пасажирське залізничне, автобусне та авіасполучення між містами та областями. Також він хоче заборонити роботу метрополітенів.

«Міські перевезення можуть здійснюватися у режимі до 10 осіб у маршрутних таксі і таксі, і до 20 осіб у тролейбусах, автобусах, вагонах трамваю», — сказав він.

Також глава держави рекомендував уряду з 17 березня заборонити приймати відвідувачів закладам культури, ТРЦ, кафе, ресторанам, фітнесцентрам та іншим закладам харчування, розваг і послуг.

З 17 березня у Чернівецький та Житомирський областях, єдиних в Україні, де виявили коронавірус, президент радить запровадити надзвичайний стан.

Укрзалізниця: що скасували і чи повернуть гроші за квиток? [su_button url=”https://www.odindoma.sumy.ua/news/ukrzaliznicja-shho-skasuvali-i-chi-povernut-groshi-za-kvitok/” target=”blank” size=”4″]ЧИТАТИ[/su_button]

Міністерству охорони здоров’я рекомендує відкласти планові заходи і зосередитися на невідкладних, зокрема підготовити медичні заклади для прийому інфікованих, хворих у тяжкому стані. Працівникам Укрпошти розробити механізм доставки ліків людям похилого віку.

Масові заходи Зеленський пропонує обмежити до 10 людей, включно з обрядами та церемоніями.

«Лідерів усіх церков я дуже прошу з порозумінням поставитися до цієї ситуації, коли є загроза людському здоров’ю та життю», — додав він.

Також Зеленський рекомендує обмежити експорт продуктів харчування «за визначеним урядом переліком».

Міністерствам, місцевій владі та керівникам підприємств президент доручив забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, магазинів продуктових товарів, АЗС, аптек, банківських установ, страхових компаній, а також усіх підприємств критичної інфраструктури, державної та комунальної власності та вантажного транспорту.

«Роботу у звичайному режимі мають продовжувати усі без виключення органи державної влади, заклади охорони здоров’я та правоохоронні органи», наголосив глава держави.

Зеленський вважає «особливо важливою зараз» роботу Верховної Ради

«На мою думку, зміна плану роботи Верховної Ради недопустима. Зараз, у ситуації світової пандемії та загрози глобальної фінансової кризи парламент України має ухвалювати життєво важливі для економіки закони, впроваджувати податкову, земельну, трудову реформи, призначати міністрів економіки та енергетики, генерального прокурор», — сказав він.

Насамкінець Зеленський заявив, що приклад Китаю демонструє, що «непопулярні та жорсткі рішення» ефективно протидіють епідемії, тоді як «м’якотілість та ліберальність» є «союзниками» коронавірусу.

«Тому ми будемо діяти жорстко, невідкладно, можливо, непопулярно, але заради одного — життя і здоров’я українців», — резюмував він.

hromadske

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *