В Україні заставу для участі у виборах зменшили в дев’ять разів

16 липня Верховна Рада у другому читанні підтримала зміни до Виборчого кодексу які передбачають, зокрема, зниження застав на місцевих виборах. Водночас парламент запровадив грошові застави на всіх рівнях, тоді як попередня редакція кодексу передбачала, що застави сплачують лише на виборах до великих міст (де від 90 тисяч виборців) та до облрад.

Залежно від кількості виборців кандидати на посаду мера будуть змушені внести від 19 до 445 тисяч гривень.
Напередодні Верховна Рада ухвалила зміни до Виборчого кодексу, якими, серед іншого, в дев’ять разів знизила заставну суму для участі у виборах. Скільки саме тепер потрібно внести, щоб брати участь у виборах мера, підрахувало Громадський рух Чесно.

“Поправки до Виборчого кодексу передбачають, що грошові застави будуть введені на всіх рівнях, незалежно від кількості виборців. Однак формули розрахунку розрізняються”.

Так, грошові застави за партійні списки в громадах, де від 10 до 90 тисяч виборців, не перевищуватимуть 19 тисяч гривень.

Увага! В Сумах зникла неповнолітня Катерина Цибульняк

Для великих міст заставу буде коливатися від 19 тисяч до майже півмільйона гривень в залежності від кількості виборців.

Найнижчим буде заставу для кандидатів на міських голів Ужгорода (19 тисяч гривень) і Нікополя (20 тисяч гривень), а найвищим – на мерів Дніпра (157 тисяч гривень), Харкова (219 тисяч гривень) та Києва (445 тисяч гривень).

Такими ж будуть застави за партійні списки в міські і обласні ради.

korrespondent

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *