Великописарівський районний суд Сумської області виправдав військового комісара

Великописарівський районний суд Сумської області виправдав військового комісара цього району у званні підполковника, якого звинувачували в отриманні хабара по ч. 3 ст. 368 КК.

За даними слідства, в кінці квітня 2016 року в приміщенні військового комісаріату підполковнику передали 15 тис. Гривень за непритягнення до адміністративної відповідальності директора ДП «Дослідне господарство« Правдинский »і звільнення від призову працівників цього підприємства. Комісара відразу затримали.

Підполковник стверджує, що це був не хабар, а благодійна допомога на встановлення паркану у військкомату і спочатку навіть йшла мова про те, щоб представники ДП внесли гроші на рахунок підрядника, але їх вирішили передати готівкою. Співробітник військкомату заявив, що райдержадміністрація гроші на ремонт не виділяла, а приміщення було в дуже поганому стані. Тому підприємства району в межах своїх можливостей в різні періоди надавали допомогу. Гроші йому нібито поклали на стіл, і він вирішив, що це на паркан, а потім його затримали.

За словами заявника ж, на початку лютого 2016 року він працював за договором в ДП «ДГ Правдинский »і в його обов’язки входило« вирішення питань »у військкоматі, щоб працівників не забирали на військову службу. Житель Охтирки, якого він вважав працівником військкомату, за його словами, повідомив йому, що за 28 працівників треба заплатити 42 тис. гривень і стверджував, що воєнком його хороший друг. За кожного працівника, повідомив він, потрібно заплатити по 2 тис. гривень. При цьому таємничий житель Охтирки весь час обіцяв звести представника ДП і воєнкома, але відтягував цей момент. Тому заявник, за його словами, сам поїхав до комісаріату, де нібито почув від керівника, все можна вирішити і потрібні 15 тис. Гривень. Домовилися, що 3-4 чоловік можна забрати, але інших – залишити, був список потрібних людей.

Зі свідчень заявника суд дійшов висновку, що він діяв за дорученням правоохоронних органів і намагався спонукати комісара отримати хабар. Відзначається, що чоловік, який написав заяву в СБУ, мав трудовий договір з підприємством, але не отримував зарплату і не подавав звіти про виконану роботу. Про це працівника не знала навіть начальник відділу кадрів підприємства. Після затримання підозрюваного заявник не підтримував стосунки з держпідприємством.

Згодом в суді той самий таємничий житель Охтирки сказав, що був звичайним будівельником господарства «Правдинский», військового комісара він не знає, а про хабарі по дві тис. За людину тільки ходили чутки на підприємстві. Посередником він нібито не був і причетність до справи заперечує.

У зв’язку з цим, суд вирішив, що фактів вимагання грошей і хабарі не було і правоохоронні органи невиправдано провели НСРД. Суд вважає, що правоохоронці вийшли за межі пасивного розслідування і за допомогою заявника фактично інсценували подію. Крім того, директор фірми заявив, що не давав розпоряджень «вирішувати питання» з військкоматом за гроші. Суд виправдав військового комісара від звинувачень в отриманні хабара.

Джерело 368.media