Верховний суд підтвердив законність припису Держпродспоживслужби щодо ТОВ «Сумигаз збут» з приводу незаконних донарахувань домогосподарствам, які не мають газового лічильника

Головним управлінням Держпродспоживслужби України в Сумській області була проведена позапланова перевірка дотримання діючого законодавства щодо ТОВ «Сумигаз Збут» в ході якої було виявлено донарахування споживачам, близько 500 грн. за період з травня 2015 по січень 2016 року на кожне домогосподарство, яке не мало індивідуальних газових лічильників.

Так, норми споживання природного газу були встановлені чинною на час виникнення спірних правовідносин постановою Кабінету Міністрів від 08 червня 1996 року № 619.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» вдвічі зменшено норми споживання природного газу.

Разом з тим, постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 21 вересня 2015 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 04 листопада 2015 року, у справі № 826/16447/15, визнано незаконною постанову Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Читати також: Жителя Сумщини, який убив товариша та закопав тіло в лісопосадці, засуджено до 9 років

Провівши ретельний правовий аналіз одержаної в ході перевірки інформації Головне управління дійшло висновку, що зазначенні в квитанціях ТОВ «Сумигаз Збут» суми донарахувань через різницю норм споживання, внаслідок скасування постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 237 є безпідставними.

За результатами перевірки винесено припис, яким надавача послуг було зобов`язано виправити та надати рахунки за газ та послуги з газопостачання, з виключенням з них інформації про загальну суму донарахувань через різницю норм споживання.

Не погодившись із виданим приписом, ТОВ «Сумигаз Збут» оскаржило його до суду. Розгляд справи в трьох судових інстанціях тривав майже п’ять років. Остаточну крапку в цій справі поставив Верховний суд, який постановою по справі №818/1264/16 визнав законним припис Головного управління.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *