Завкафедри Медичного інституту СумДУ: сумчанам про коронавірус (відео)

Завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Медичного інституту СумДУ Микола Чемич в ефірі каналу СТС розповів про симптоматику вірусу COVID-19 та заходи безпеки при його розповсюдженні.

Він наголосив на необхідності неухильного дотримання рекомендацій МОЗ і заходів, передбачених всеукраїнським карантином для недопущення поширення коронавірусної інфекції.

Основним шляхом зараження вірусом фахівець назвав дихально-краплинний, тобто потрапляння небезпечної інфекції через дихальні шляхи. Крім того, є загроза зараження через доторкання до поверхонь, де може знаходитися вірус, у тому числі і до особистих гаджетів. Тож використання останніх на вулиці і в середовищі скупчення людей фахівець радить зменшити. Також в приміщеннях, де знаходяться інші люди, необхідно одягати маску, рукавички (за можливості – окуляри, що щільно прилягають до обличчя).

«Ефективність маски має короткий термін: від 2 до 4 годин, – підкреслив Микола Чемич, – затим її необхідно утилізувати і одягти нову. Рукавички теж використовуються одноразово».

На Сумщині вже 9 випадків захворювання на COVID-19

Фахівець радить дотримуватися карантинного режиму, менше бувати в місцях скупчення людей. На вулиці чи в приміщеннях, де є інші люди, дотримуватися дистанції, після відвідин магазину чи інших закладів добре мити руки і обробляти їх спеціальними розчинами, в тому числі і гаджети.

Як повідомив спеціаліст з інфекційних хвороб, симптоматика коронавірусної інфекції спочатку схожа на звичайну ГРВІ. Це – слабкість, головний біль, біль у суглобах. Затим помічається ураження верхніх дихальних шляхів: фарингіт, тонзиліт. Швидко з’являється висока температура: 38 градусів і вище. На 8-10 добу відбувається наростання легеневої недостатності, після 12 доби наступає зворотній розвиток або тяжка гостра дихальна недостатність, коли людина не може самостійно дихати, а лише з допомогою спеціальної медичної апаратури.

У разі відчуття перших симптомів недомагання необхідно зателефонувати сімейному лікарю, який дасть необхідні рекомендації щодо подальших дій.

«В області створені спеціальні бригади швидкої допомоги для доставляння хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію в стаціонар, – зазначив Микола Чемич. – У Сумах для прийому таких пацієнтів базовими медичними закладами визначені: для дорослих – обласна клінічна інфекційна лікарня, для дітей – обласна дитяча лікарня».

На сумчанина, який відмовлявся вдягати маску в магазині, склали протокол

Також, за інформацією Миколи Чемича, наразі відповідно облаштовуються 1,4 і 5 міські лікарні. У районах області всі інфекційні відділення готові до прийому пацієнтів з коронавірусом.

news.sumdu.edu.ua

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *