Пільговиків не будуть возити?

Змушені відмовляти пільговикам у проїзді

31 жовтня біля будівлі ОДА відбулася акція протесту, організована обласною організацією автомобільних перевезень в Сумській області. У заході приймали участь близько 20 підприємців, які здійснюють перевезення по області. Таким чином, вони спробували привернути увагу влади до проблеми відсутності компенсацій з бюджету за проїзд пільгових категорій.

У зв’язку з цим, учасники акції вимагали від керівництва області виплатити їм заборгованість, яка на сьогоднішній день складає близько 16 мільйонів гривень. При цьому на 2020 рік в обласному бюджеті закладено всього 7,5 мільйона гривень. Перевізники заявляють, що ця сума менше від необхідної за рік, не рахуючи боргу за 2018-2019 роки.

Ініціативна група побувала на прийомі у т.в.о. голови ОДА Ірини Купрейчик, але результатом бесіди перевізники були явно незадоволені. Їм пообіцяли надати можливість поговорити з прем’єр міністром України, робоча поїздка якого запланована в Суми найближчим часом.

Підприємці в розмові з нами заявили, що якщо їм не виплатять борг і не будуть своєчасно здійснювати компенсацію за пільговиків, вони вже в грудні цього року будуть змушені відмовляти ВСІМ пасажирам пільгових категорій в проїзді. Вони розуміють, що закон гарантує пільговикам право на проїзд, але в той же час хочуть відстояти інтереси свого підприємства, яке також зобов’язане своєчасно виплачувати працівникам зарплату, утримувати транспорт в справному стані і т.п.

Примітно, що деякі перевізники вже намагалися через суд домогтися погашення заборгованості, але у них так і не вийшло це зробити. Суд відмовляв у розгляді позовів, оскільки, на думку Феміди, Управління інфраструктури Сумської ОДА, з яким у перевізників укладено договір, не є належним відповідачем. А хто ж тоді? За словами перевізників, сьогодні під час зустрічі з т.в.о. губернатора вони спробували дізнатися відповідь на це питання, але так його і не отримали.

Всього по області перевезення здійснює близько 150 перевізників. Сьогоднішній захід було спонтанним, тому далеко не всі змогли взяти участь в акції, оскільки не знали про неї заздалегідь.
Учасники акції кажуть, що дали команду своїм працівникам брати не більше 1 пільговика в рейс. Але таке рішення тимчасово. Остаточне буде прийнято після зустрічі з прем’єром.

Слід також зазначити, що у перевізників є свій варіант вирішення ситуації. Вони мають намір укласти з ОДА додатковий договір, згідно якого кількість провозяться пільговиків буде обмежено з розрахунку виділяється компенсації з бюджету на майбутній рік.

Також перевізники вручили керівництву області свої вимоги, які виклали письмово.

https://www.facebook.com/OdinDoma.ua/videos/402840590384221/