На Сумщині в шкільних їдальнях виявляють овочі з підвищеним вмістом нітратів

Перевищення вмісту нітратів виявлено у 1000 кг харчових продуктів рослинного походження!
Перевищення вмісту нітратів виявлено у 1000 кг харчових продуктів рослинного походження!

З метою перевірки відповідності харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу щороку відповідно до Планів державного моніторингу харчових продуктів рослинного походження Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області (далі – Головне управління) здійснюється відбір зразків для дослідження на вміст забруднювачів: піретроїдів, хлорорганічних сполук, фосфорорганічних, хімічних елементів, мікотоксинів, радіонуклідів, нітратів.

З початку року Головним управлінням було відібрано та досліджено 653 зразки харчових продуктів рослинного походження, а саме: пшениці озимої – 282, кукурудзи – 18, ячменю озимого – 36, соняшнику – 42, сої – 48, ріпаку- 90, картоплі -12, моркви – 12, буряку – 12, капусти – 12, помідорів – 6, гороху – 6 , полуниці – 12, смородини – 12, жита озимого – 18, люпину – 5, проса – 6, пшениці ярової – 18, вівсу ярового – 6.

За результатами дослідження у Сумській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби виявлено перевищення нітратів у 1000 кг харчових продуктів рослинного походження, а саме: у буряку столовому з підсобного господарства Степанівської ЗОШ I-III ступенів Степанівської селищної ради 1933мг/кг при нормі 1400мг/кг, у капусті вирощеній в підсобному господарстві КУСОР «Кролевецький будинок інтернат для людей похилого віку та інвалідів» 858,5 мг/кг при нормі не більше 500мг/кг та капусті з підсобного господарства ДТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей» 920 мг/кг при нормі не більше 500 мг/кг.

Згідно рішення Головного управління вищезазначені харчові продукти з перевищеним вмістом нітратів вилучено з обігу.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *