«Сумський домашній»: готуємо твердий сир вдома (2 рецепти з фото)

загрузка...

У моїй родині всі люблять твердий сир. Про це я вже говорив в одному з сюжетів.  Сиру в магазинах повно, навіть дуже і ціна різна 120, 200, 300 і навіть 500 гривень за кілограм. Дорогий сир не кожен може собі дозволити, та й не факт, що купуючи дорогий, ви отримуєте справжній сир, без шкідливих добавок.

Останні два тижні, коли з’являвся вільний час, експериментував з різними рецептами приготовання сиру в домашніх умовах, два з яких взяв собі на озброєння і хочу з вами поділитися ними. Є ще закваски для твердих сирів. Але це окрема тема.

20 хвилин витраченого часу і у вас на столі справжній твердий молодий сир.

Отже, перший рецепт.

Сир на смак нічим не відрізнятиметься від «магазинного». Я його назвав «Сумський домашній»

Для приготування необхідно:

  1. 1 кг кисломолочного сиру (той в якому ви впевнені. Як перевірити?  Домашня лабораторія: перевіряємо сир з прилавків магазинів Сум (відео) ЧИТАТИ) з мінімальною жирністю до 5%.
  2. 1 яйце
  3. 1,5 ч.л. солі
  4. 2/3 ч.л. соди
  5. 0,5-1 літр молока (можна і без нього)
  6. 50 грам масла (можна і без нього)

Літр молока (або 0,5 молока і ще додатково 0,5 води) або літр води виливаємо в каструлю, доводимо до кипіння. Ставимо на середній вогонь, кидаємо сир в окріп, постійно помішуючи. Сир повинен добре проваритися протягом 6-7 хвилин.

Віджимаємо сир від сироватки по максимуму (робимо все швидко, поки гарячий)

і кидаємо масу в порожню каструлю, в якій будемо її плавити. І ось тут -увага !! Якщо ви хочете, щоб сир був м’якше з яскраво вираженим вершковим смаком, в пусту катрюлю кидаємо 50 грам масла і потім сир. Постійно перемішуючи (на слабкому вогні, а в ідеалі на паровій бані) вбиваємо в сир яйце і висипаємо сіль з содою. Так мішаємо все до тих пір, поки вся маса не стане тягучою (не пересушіть!!),

після чого швидко перекладаємо сир в форму. Гарненько притискаємо з усіх боків, даємо хвилинку ще, на те, щоб він сам сів і відправляємо в холодильник на 1 годину.

Через годину він повинен охолонути. Значить — готовий. У розрізі можуть проявлятися великі частинки сиру (це залежить від того який у вас був сир, крупнозернистий чи ні).

Але, якщо вийняти сир з форми і просто потримати його на тарілці в холодильнику 12 годин, весь сир стане однорідного «магазинного кольору».

Під час плавлення можна додати горіхи і заздалегідь розмочені родзинки.

З 1 кг сиру у мене вийшло близько 800 грам твердого сиру.

У мене діти не їстимуть який попало сир.  Так ось коли я робив друге фото через 12 годин, половини сиру вже не було. Це показник!

Рецепт 2.

Цей м’який сир за смаком буде нагадувати молозиво.

Для приготування потрібно:

  1. 1 літр молока (краще домашнє, якщо впевнені в якості)
  2. 2 ст.л сметани максимальної жирності
  3. 1,5-2 ч .. солі

Молоко ставимо на вогонь. В цей час змішуємо (не збивайте) яйце, сметану та сіль. Коли молоко закипіло, повільно вливаємо туди отриману суміш. Молоко згорнеться, варимо все до тих пір, поки отриманий сир не зліпнеться в великі пластівці. Віджимаємо від сироватки під вантажем до тих пір, поки не охолоне. Можна в металевій банці з проробленими в ній отворами. Але і сито прекрасно підійде. (Про вантаж і де будете віджимати потрібно подумати до початку процесу)

У підсумку отримуємо ніжний сир, який буде нагадувати плавлений. Але на смак як молозиво, тільки не таке солодке. На наступний день від цього сиру не залишилося і сліду. За 20 гривень!!!

В обох випадках також залишається сироватка. Ідеально підходить для приготовання млинців, окрошки або домашнього хліба

Перий та другий сири чудово підходять для салатів, бутербродів до чаю, ну або як закуска до вина …

Якщо у вас є свої перевірені рецепти сиру, напишіть будь ласка. Обов’язково спробую.

Ну а я тепер вирішив ще замахнутися на варену ковбасу в домашніх умовах.

Смачного!

 

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *