Останнім часом до Держпродспоживслужби почали надходити повідомлення про непоодинокі випадки виявлення паразита Sarcocystis у замороженому м’ясі яловичини, що імпортується з України. Зважаючи на це, ветеринарним спеціалістам необхідно посилити контроль під час проведення передзабійного післязабійного огляду тварин та продуктів забою, а також контролювати роботу щодо недопущення в обіг туш інфікованих саркоцистами.
Про це повідомляє сайт ГУ Держпродспоживслужби у Сумській області
Спеціалістами Шосткинського районного управління була проведена роз’яснювальна робота щодо саркоцистозу на території ринку СТ «Шосткинський ринок» із реалізаторами харчових продуктів, споживачами, працівниками лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку та офіційним лікарем ТОВ «Торговий ряд». Роз’яснювальна робота проводилася з метою виконання наступних завдань:
- Забезпечити власників тварин знаннями, необхідними для запобігання поширенню саркоцистозу;
- Підвищити рівень обізнаності населення щодо безпечного споживання продуктів тваринного походження;
- Захистити здоров’я людей від паразитарних захворювань.
Під час заходу обговорювалися питання профілактики саркоцистозу – паразитарного захворювання, яке передається людині при споживанні сирого або недостатньо термічно обробленого м’яса, зараженого саркоцистами. Фахівці наголосили, що саркоцистоз становить небезпеку для здоров’я людини, адже може спричиняти розлади травлення, інтоксикацію організму та алергічні реакції. Основним джерелом зараження є м’ясо великої рогатої худоби, свиней або дрібної рогатої худоби, в м’язових волокнах якого містяться цисти паразита.
Реалізаторам м’ясної продукції було нагадано про необхідність реалізації м’яса лише після ветеринарно-санітарної експертизи та наявності відповідних документів, що підтверджують безпечність продукції. Споживачам рекомендовано купувати м’ясо лише в офіційно дозволених місцях торгівлі, уважно звертати увагу на наявність ветеринарних штампів і не вживати м’ясо без достатньої термічної обробки.
Працівникам лабораторії ветеринарно-санітарної наголошено на важливості ретельного огляду туш та своєчасного виявлення ознак ураження саркоцистами, а також правильного вилучення і знищення зараженого м’яса.
Проведена робота спрямована на підвищення обізнаності населення та учасників ринку щодо ризиків саркоцистозу і профілактичних заходів, що сприяють недопущенню потрапляння небезпечної продукції до споживачів.
Довідка
Саркоцистоз – це зоонозне захворювання, яке спричиняють одноклітинні організми, що належать до роду Sarcocystis. Дефінітивними хазяями збудника є люди, собаки, коти та інші м’ясоїдні, у кишечнику яких утворюються ооцисти паразита. Проміжні хазяї – це свійські і дикі травоїдні та всеїдні тварини, у м’язах яких формуються саркоцисти. Хворобу виявляють у будь-яку пору року. Клінічний прояв хвороби і загибель тварин, уражених саркоцистами, реєструють рідко. Лише за наявності макроцист (2 см і більше) під час післязабійної експертизи туш і внутрішніх органів тварин, можна неозброєним оком побачити овальні саркоцисти, білого кольору.