80-річні сумчани можуть отримати державну допомогу

Департамент соціального захисту населення роз’яснює порядок призначення і виплати державної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку.

До цієї категорії належать громадяни, які не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати (повнолітні дочка, син, внуки, правнуки).

Соціальна допомога призначається за умов:

  • досягнення особою 80 років;
  • наявності висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу у постійному сторонньому догляді;
  • отримання пенсії відповідно до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • не отримання надбавки до пенсії на догляд або компенсації на догляд, які надаються органами Пенсійного фонду та соціального захисту населення (у разі коли така надбавка чи компенсація виплачується, допомога призначається лише у разі припинення вказаних виплат).

Розмір державної соцільної допомоги у 2023 році складає 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а це 837,2 грн.

Інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом утримувати одиноких осіб, які досягли 80-річного віку, зазначається у поданій заяві про призначення допомоги на догляд, інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

Більш детально проконсультуватися щодо призначення соціальної допомоги можна за телефонами: 78-88-88 (багатоканальний), (050)4078002, (050)4078199.

У Сумах прокуратура відкрила кримінальне провадження стосовно керівника КНП «Сумська міська клінічна лікарня №5»

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *