Черговий обмін: з полону повернулися 95 українських воїнів

Україна повернула 95 полонених: з Маріуполя, з-під Бахмута, острова Зміїний

Україна повернула з російського полону ще 95 військовослужбовців. Серед звільнених – оборонці Маріуполя, зокрема “Азовсталі”, острова Зміїний та ЧАЕС.

Україна повернула з російського полону ще 95 військовослужбовців, повідомив у неділю, 11 червня, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

“Повертаємо додому 95 наших людей. У списку воїни ЗСУ (Збройних сил України- Ред.), Нацгвардії, а також прикордонники. Серед них 93 рядових та сержантів і двоє офіцерів “, – написав він у Telegram.

Своєю чергою міністерство оборони Росії повідомило про повернення з полону 94 російських військових.

Перелік звільнених українських воїнів

Як уточнив український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненим, з полону повернули захисників Маріуполя, зокрема “Азовсталі”, та острова Зміїний. Також з полону повернулися військовослужбовці, які захищали Чорнобильську атомну електростанцію (ЧАЕС), 27 захисників з донецького напрямку (з них пʼятеро з-під міста Бахмут), а також захисники з Харківського, Запорізького, Херсонського, Луганського та Сумського напрямків. У Координаційному штабі зазначили, що семеро звільнених військовослужбовців були учасниками спецоперації і летіли на гелікоптері в оточений Маріуполь, на “Азовсталь”.

“Серед звільнених українців троє мали статус “пошук особи”. Тобто Україна повертає також тих захисників та захисниць, які офіційно не були підтверджені ворогом як полонені”, – йдеться у повідомленні у Telegram. Загалом з полону повернули 51 представника ЗСУ (зокрема 15 службовців територіальної оборони), 29 нацгвардійців, 11 прикордонників та чотирьох військових моряків. Усі звільнені – чоловіки, зазначили в Координаційному штабі.

Водночас серед тих, хто повернувся з полону, є четверо воїнів з важкими пораненнями, а один має суттєву втрату ваги – 30 кілограмів, повідомили в Координаційному штабі. “Є військові з ускладненням хвороб. Усі вони отримають необхідну реабілітацію та зустрінуться з рідними, яких не бачили багато місяців”, – йдеться у повідомленні.

Наразі на звільнених чекає реабілітація – як фізична, так і психологічна, наголосив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. “Також допомагаємо звільненим з полону відновити всі втрачені документи та банківські картки. Їхні громадянські права в обов’язковому порядку мають бути поновлені”, – написав він у Telegram.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, з російського полону вдалося повернути 2 525 українців і українок, зазначив Лубінець.

Попередній великий обмін полоненими пройшов 25 травня. Тоді з російського полону повернулися 106 українських бранців.

 

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *