Держпродспоживслужба області направила 193 листи до голів територіальних громад та керівників підприємств з пропозиціями щодо усунення порушень санітарного законодавства.

Основні показники якості та безпечності питної води та вимоги до організації питного водопостачання в Україні регламентуються Водним кодексом України, Законами України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про систему громадського здоров’я», Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Відповідно до вимог постанови КМУ від 18.12.1998 №2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів» встановлюються зони санітарної охорони та окремі пояси особливого режиму цих зон. Їх межі визначаються органами місцевого самоврядування під час розробки та внесення змін до проектів забудови населених пунктів.

Зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел централізованого питного водопостачання входять до складу водоохоронних зон і поділяються на три пояси особливого режиму, у межах яких господарська та інша діяльність обмежується або має особливі вимоги.

Так, перший пояс (суворого режиму) включає територію розміщення водозабору і майданчика водопровідних споруд. У межах першого поясу зони санітарної охорони забороняється скидання будь-яких стічних вод, а також купання, прання білизни, вилов риби, випасання, водопій худоби та інші види водокористування, що впливають на якість води, перебування сторонніх осіб, розміщення житлових і громадських будівель, організація причалів плаваючих засобів, застосування пестицидів, органічних і мінеральних добрив, прокладення трубопроводів тощо.

Другий і третій пояси (обмеження і спостереження – розрахункові) включають територію, що відводиться для забезпечення охорони джерел та об’єктів централізованого питного водопостачання від бактеріального та хімічного забруднення.

У межах другого і третього поясів зони санітарної охорони водозаборів забороняється розміщення кладовищ, скотомогильників, зрошувальних систем, очисних споруд, гноєсховищ, сільськогосподарських об’єктів, що створюють загрозу мікробного забруднення води, полігонів твердих відходів, складів зберігання і застосування пестицидів та мінеральних добрив тощо.

Для забезпечення населення доброякісною питною водою важливо забезпечувати дотримання режиму зон санітарної охорони водозаборів, у тому числі забезпечення охорони території водозабору від доступу сторонніх осіб, що особливо актуально у період воєнного стану.

Нецентралізовані джерела водопостачання (колодязі, бювети, каптажі ) при руйнуваннях споруд у результаті воєнних дій та здійснення диверсій на підприємствах централізованого водопостачання можуть стати резервними джерелами для забезпечення мінімальних господарсько-питних потреб населення. Тому важливе їх утримання відповідно до вимог санітарного законодавства на незабрудненій та захищеній території, зокрема не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територіальним органам Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом всього періоду воєнного стану, за рішеннями засідань Державної та обласних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручено спільно з органами місцевого самоврядування здійснювати контроль стану утримання джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання і якості питної води.

З цією метою у поточному році спеціалістами підрозділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проведено обстеження 454 об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, відібрано для лабораторних досліджень за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками безпеки 326 проб води питної. Серед проблемних питань, які потребують вирішення керівниками підприємств водопостачання та органами місцевого самоврядування – неналежне утримання зон санітарної охорони першого поясу (повністю або частково відсутня огорожа, захаращення території навколо джерел, відсутність або несистематичність проведення виробничого контролю питної води, необхідність ремонту, чищення і дезінфекції шахтних колодязів громадського користування, відсутність їх паспортизації та організації лабораторних досліджень).

За результатами проведених обстежень та лабораторних досліджень спеціалістами Держпродспоживслужби області направлено 193 листи до голів територіальних громад та керівників підприємств, що є балансоутримувачами джерел водопостачання з пропозиціями щодо усунення порушень санітарного законодавства. На даний час виконано понад 30% пропозицій. Питання їх виконання для забезпечення населення якісною питною водою перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. Актуальна інформація про стан питного водопостачання у визначені терміни надається до Сумської ОДА та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

dpss-sumy.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *