Після придбання риби в Конотопі чоловік захворів на ботулізм

До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області від Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області надійшло повідомлення про підтверджене захворювання на ботулізм у громадянина, який придбав рибну продукцію невідомого походження, а саме копчену скумбрію у місці стихійної торгівлі міста Конотоп.

Нагадаємо, ботулізм – небезпечне харчове отруєння людей, яке виникає в результаті споживання продуктів харчування, що містять ботулотоксин, пов’язане з ураженням нервової системи. Захворювання може виникнути при вживанні продуктів, забруднених ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, які містять спори або вегетативні форми збудника, і які зберігались в анаеробних умовах (без доступу кисню) або близьких до аеробних умовах та без попередньої термічної обробки. Досить часто трапляються випадки зараження ботулотоксином через вживання в’яленої риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Серед них: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важкість ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп) та ураження м’язів шиї і кінцівок.

Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців. Тому, при найменшій підозрі захворювання на ботулізм слід негайно звернутися до лікаря!

Задля запобігання подібних випадків Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області застерігає споживачів від придбання небезпечної харчової продукції («бомбажних» консерв, чи домашнього виготовлення, копченої та в’яленої риби, м’яса, грибів тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі. Реалізаторів закликаємо бути доброчесними та здійснювати продаж лише у встановлених для торгівлі місцях та дотримуватися вимог харчового законодавства при виробництві, зберіганні, реалізації продукції.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *