Результат перевірки інтернату в Білопіллі: Неякісне харчування, застосування фізичної сили, неприємний запах …

Моніторингова група у складі працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Віти Сидоренко, громадського монітора Лариси Боюк та експерта з психіатрії Андрія Гуля здійснила повторний моніторинговий візит до Білопільського дитячого будинку інтернату Сумської області. Із 129 осіб, які проживають в інтернаті, 19 є вихованцями дитячого відділення, решта – підопічні молодіжного та психоневрологічного відділень.

Також під час візиту з’ясовано, що установою виконано частину рекомендацій, наданих за результатами попереднього моніторингового візиту, який відбувся 17.04.2019. Залишилися без реагування рекомендації щодо надання фахової медичної допомоги, забезпечення якісним харчуванням підопічних, заборони використання безоплатної праці підопічних на підсобному господарстві, заміни ліжок з панцерними сітками.

Монітори відзначили, що у дитячому відділенні відчувався стійкий неприємний запах, що свідчить про порушення санітарно-гігієнічних норм.

Читати також: Без доступу до туалету та без прогулянок на свіжому повітрі: результати моніторингу прав пацієнтів КНП Сумської обласної ради «Обласна клінічна спеціалізована лікарня»

Під час спілкування з підопічними надходили скарги на образливе до них ставлення з боку персоналу, зокрема працівником підсобного господарства та інструктором з трудової терапії, які зі слів підопічних можуть застосувати до них фізичну силу. Також підопічні скаржилися на якість харчування.

В установі не дотримано вимог щодо профілактики поширення коронавірусної інфекції: не проводиться температурний скринінг відвідувачів, відсутні антисептичні та дезінфікуючі засоби, персонал не дотримується маскового режиму.

За результатами моніторингового візиту буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень до Сумської обласної адміністрації та керівництва установи для вжиття заходів реагування, а також до Міністерства соціальної політики України для інформування.

Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *